Politika i gospodarstvo 30.09.2019. 10:35. Zadnja izmjena: 30.09.2019. 10:36.

Donji Vidovec

5. sjednica Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima

U Hotelu Golf u Donjem Vidovcu održana je druga ovogodišnja sjednica Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima, čime je nastavljena dobra praksa zajedničkog rada Hrvata u Međimurju, Sloveniji i Mađarskoj. Odbor koji je osnovan 1997. s ciljem povezivanja Međimurja i pomurskih Hrvata, odnosno Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Muru, čine načelnici samouprava iz Mađarske, predstavnici pomurskih Hrvata iz Republike Slovenije te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina i gradova iz Međimurske županije.

Petoj sjednici, koju je otvorio predsjednik Odbora, ujedno i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pridružili su se župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović,pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga i potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Predsjednik Odbora Josip Grivec kazao je kako s velikim ponosom može govoriti o odličnoj suradnji te da je upravo Međimurska županija prva osnovala Odbor koji je dugi niz godina bio i jedini u čitavoj Hrvatskoj. Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je da članovi Odbora iza sebe imaju 22 godine prijateljstva, suradnje i dobrih projekata. „Mijenjali su se ne samo načelnici, već i granice općina, no suradnja i prijateljstvo ostali su čvrsti. U Mađarskoj su za 13. listopada zakazani izbori. Mađarskim načelnicima kojima ističe mandat zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji, sa željom da radost pronađu u novim izazovima. Sa zadovoljstvom se prisjećam brojnih prekograničnih projekata u kojima smo ostvarili izvrsnu suradnju - od projekta Attractour do vidikovca na Mađerkinom bregu. Očekujemo ih još mnogo, a htio bih da suradnju pojačamo s Općinom Lendava.“, kazao je župan Posavec te uručio devet ugovora o donacijama u vrijednosti od 50 tisuća kuna, preko kojih Međimurska županija podupire rad pomurskih Hrvata u Mađarskoj i Republici Sloveniji.

Sredstva su dodijeljena NK „Vidovčanu“ Donji Vidovec za projekt „Mostovi prijateljstva i suradnje“, Općini Donja Dubrava i Općini Murakeresztur za projekt „Festival svinjokolje“, HKD Pomurju za otvorenje Hrvatskog kulturno-turističkog centra „Zrinski“ u Lendavi, Općini Serdahel za „Festival gibanice“, Općini Sumarton za 12. festival zlevanke, vina i tambure, Hrvatskom kulturno prosvjednom zavodu Stjepan Blažetin/ Robert Katanec / OŠ Nikola Zrinski Kerestur za održavanje nastave hrvatskog jezika u OŠ Nikole Zrinskog u Keresturu i III. Pomurski dječji folklorni festival, Općini Goričan za „Festival svinjokolje“ te Općini Molnari za Spomendan pada Novog Zrina i smrti Nikole Zrinskog.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Đanino Kutnjak zadovoljan je što su uspješno organizirali treći Međimurski sejem koji promovira međimursku kulturu, tradiciju i glazbu. Dodao je kako je šest ekipa iz međimurskih općina, gradova i županije sudjelovalo na Bogračfestu te naglasio kako su to samo neke od brojnih aktivnosti. No istaknuo je i nezadovoljstvo činjenicom kako već tri godine ne mogu otvoriti Hrvatski kulturno-turistički centar „Zrinski“ u Lendavi zbog nerazumijevanja Općine Lendava.

Zahvalnice za izniman doprinos u radu Odbora dodijeljene su Stjepanu Tišleru, Istvanu Tataiju, Stjepanu Vuku, Jozsefu Lajosu Pavliczu i Martinu Czapariju.