Politika i gospodarstvo 22.01.2019. 08:10. Zadnja izmjena: 22.01.2019. 08:11.

21. siječnja

Bez demokratskog dijaloga nema boljitka - Dan socijalnog partnerstva

Povodom obilježavanja Dana socijalnog partnerstva u Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije kojoj su nazočili predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar te dopredsjednici, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i Stjepan Cirković.

Hrvatski sabor je 2007. godine,  21. siječnja proglasio Danom socijalnog partnerstva, temeljem dogovora o institucionalnom socijalnom dijalogu Vlade RH, poslodavaca i sindikata iz 1994. godine poznatijem kao „Osnovni tekst Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća“, a koji se smatra začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Socijalno partnerstvo oformljeno je kako bi se što lakše usuglasili interesni ciljevi poslodavaca, vlasti i sindikata u svim područjima koji su prioritetni za pokretanje gospodarstva ili podizanje životnog standarda građana, kazao je na početku  svoga obraćanja predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije Ivan Senčar.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji, kao savjetodavno tijelo, osnovano je 2002. godine i na sjednicama raspravlja o socijalnim i gospodarskim problemima. Rad međimurskog GSV-a  prepoznat je i na nacionalnoj razini te se uzima kao primjer dobre prakse, tim više jer je jedan od najaktivnijih GSV-ova u Republici Hrvatskoj“ – istaknuo je Senčar.

Međimurska županija zajedno s Varaždinskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom u ovom trenutku sudjeluje u dva projekta vrijedna oko milijun i pol kuna kojima je cilj poboljšati rada GSV-a, iako gdje god da dođemo međimurski GSV istaknut je kao za primjer.“