Politika i gospodarstvo 02.10.2016. 08:47.

Općina Vratišinec

Biserka Tarandek: Načelniče, ponašate se kao lokalni šerif!

Jedna od petnaest točaka dnevnog reda posljednje sjednice Općinskog vijeća Općine Vratišinec bilo je izvješće načelnika o provedenim nalazima Ministarstva financija i Ministarstva uprave. Nakon što je vijećnica Biserka Tarandek na prethodnoj sjednici zatražila pismeni odgovor, spomenutu su temu prokomentirali i vijećnici Općinskog vijeća u sklopu redovitog rasporeda točaka.

Već na samom početku sjednice vijećnica Tarandek imala je poslovničku primjedbu jer vijećnicima nisu dostavljeni svi materijali, misleći na točku 13. koja se odnosila na nalaze Ministarstava. Prozvana pročelnica Emina Gajnik ustvrdila je da dopuna materijala nije u njezinoj nadležnosti na što je načelnik Zdravko Mlinarić odgovorio da materijala nema jer će vijećnici na spomenutu točku dobiti njegovo usmeno očitovanje.

Plaća u okviru dozvoljenog

Kao konkretan odgovor na postavljeno pitanje, a koje se odnosilo na osnovicu za obračun plaće, načelnik je kopirao jednu stranu službenog nalaza Ministarstva te ga predočio vijećnicima. U njemu kao zaključak stoji: Slijedom navedenog načenik Općine imao je pravo na veći koeficijent za obračun plaće (4,26) od koeficijenta koji mu je utvrđen Pravilnikom o plaći i pravima iz radnog odnosa dužnosnika Općine Vratišinec (...). Kako je načelniku Općine primijenjena veća osnovica za obračun plaće u iznosu od 4.221,76 kuna, ali i manji koeficijent od 2,90, to je istome obračunata bruto plaća manja nego što je imao pravo (...).

Slogan Općine Vratišinec: Čuvajmo šume!?

Premda je iz navedenog vidljivo da načelnik nije oštetio općinski proračun, vijećnica Tarandek prigovorila je načelniku zbog načina ophođenja s vijećnicima i pouzdanosti dostavljenih podataka.

To je nalaz Ministarstva financija? Kako ja to mogu znati ako nema prve strane, ovjere, ni pečata? Ovo je za mene samo fotokopirani papir na kojem piše strana devet. Zna se kako službeni nalaz mora izgledati, ustvrdila je Tarandek naglasivši da želi uvid u kompletan nalaz, a ne samo jednu stranu. Kako kaže, od Ministarstva financija dobila je odgovor da je inspekcijsko mišljenje poslano načelniku Općine i predsjedniku Općinskog vijeća Općine Vratišinec Antunu Bukovcu te upitala zašto isti nije predstavljen vijećnicima.

Zašto bi vijećnici morali vidjeti kompletan nalaz? Čuvajmo naše šume. Zar bih ja trebao kopirati nalaze svih fondova i sva izvješća?, kazao je ekološki orijentiran Mlinarić dodavši da je strana devet kompletan odgovor na traženo pitanje. Kontra je odmah stigla od vijećnice Biserke Tarandek koja mu je poručila da se ponaša kao lokalni šerif koji ne želi dati informacije vijećnicima te se zbog takvog postupanja Općina nalazi na samom dnu po transparentnosti.

Raspravi se priključio i vijećnik Darko Mikulić, no, i njemu je uslijedio odgovor kao i vijećnici Tarandek.

Najavite se, dođite u Općinu u uredovno vrijeme i dobit ćete uvid u cijeli dokument, zaključio je Mlinarić.