Politika i gospodarstvo 11.08.2017. 20:36. Zadnja izmjena: 11.08.2017. 20:37.

Francuska Eurovia

Čakovečka Tegra u rukama Slovenaca

Francuska Eurovia, dosadašnji vlasnik čakovečke Tegre,  ovu poznatu međimursku tvrtku prodala je slovenskom Pomgradu iz Murske Sobote, u vlasništvu obitelji Polanič. Godišnji promet Pomgrada u građevinskom biznisu je oko 140 milijuna eura, i još 110 milijuna eura u djelatnosti poljoprivrede i metaloprerađivačke industrije.  

Francuzi su se (Eurovia je u sastavu tvrtke VINCI) prije otprilike tri godine odlučili maknuti iz Međimurja, nakon što nije uspjelo planirano okrupnjavanje Tegre preuzimanjem srodnih poduzeća, čime bi Tegra postala regionalni igrač, a Francuzima je samo područje Međimurja očito bilo premalo za bilo kakav ozbiljniji posao. Najnovija akvizicija sa Slovencima, formalno provedena prije nekoliko dana, kako nam je potvrdio predsjednik Uprave Tegre Ivan Kolarić, rezulat je novog pokušaja repozicioniranja Tegre.

- Zbog krize u graditeljstvu, rekao je Kolarić, pogotovo u Hrvatskoj u kojoj se u drugoj polovici 2009. godine tržište praktički srušilo , nismo uspjeli u planiranoj kupnji nekoliko tvrtki i tako doći do prometa od barem 50-tak milijuna eura. Vlasnici Tegre, (Eurovia, odnosno VINCI) novac su zato usmjerili na druga tržišta i još 2014. godine, odlučili povući se iz Hrvatske. Naša je odluka bila da se nećemo prodati nekome tko nema istu ili sličnu djelatnost, a cilj nam je da s novim vlasnikom zaista postanemo "regionalni igrač". Pomgrad se iskristalizirao kao jedina zdrava tvrtka u ovoj regiji. Mislim da je ovaj potez dugoročno za Tegru i za međimursko graditeljstvo jedna pozitivna priča, kaže Kolarić, te dodaje da zaposleni ne trebaju strahovati za svoja radna mjesta.