Politika i gospodarstvo 20.05.2017. 22:40. Zadnja izmjena: 20.05.2017. 22:40.

Uspješno poslovanje

Čateks drugu godinu zaredom ostvario dobit: Odijevamo francuske poštare

Drugu godinu zaredom, nakon višegodišnjeg negativnog poslovanja i restrukturiranja, tvrtka Čateks d.d. iz Čakovca ostvaruje dobit. Nakon što su podvučeni računi, dobit za 2016. godinu iznosi 1,18 milijuna kuna (godinu ranije 2,4 mil. kuna). Davor Sabolić, predsjednik uprave Čateksa kaže:

- Znali smo da lani neće biti većih poslova. Mi radimo za velike sustave, vojsku i policiju, i tu dolazi do velikih oscilacija na koje ne možemo utjecati. Dobit je manja jer su operativni troškovi bili veći od planiranog. 90 posto toga moramo uvoziti - predivo, pletiva, tkanine, boje i kemikalije - jer gotovo ničega nemamo u RH! Nemamo utjecaj na cijene tih materijala, a one stalno rastu, ponekad i drastično. To ne možemo prevaliti na kupca jer je riječ o okvirnim sporazumima kod kojih je cijena dogovorena godinama unaprijed. No, država ne garantira da će bilo što naručiti. To su rizični i nezahvalni poslovi - kaže Sabolić. Strateški proizvod im je tekstil, prije svega tkanine za izradu odora za vojsku i policiju. Početkom godine potpisan je ugovor za izradu maskirnih tkanina za borbene odore Hrvatske vojske. - Pripremamo i razne druge velike projekte i svi se tiču stranih vojski - kaže Sabolić. Tu je i konfekcija, tj. izrada gotovih odjevnih predmeta iz vlastitog materijala, pretežno za izvoz. Konfekcionarke rade na kišnim jaknama i hlačama za francusku poštu!

Treća grana Čateksa je politeks, tj. presvučeni, vodonepropusni materijali za kišu, kao i za zaštitne navlake za madrace koje izvoze u brojne bolnice diljem EU. Njemačka im je najveće tržište te u nju izvoze i dekorativne tkanine i kućanski tekstil.

Upitali smo Sabolića kakav je odnos države prema tekstilcima. Kaže da odnosa - nema. - Proglasili su nas problematičnima, a treba nam pomoć da se sektor restrukturira i modernizira. Mislim na ulaganja u opremu, brendiranje, zajedničke nastupe i nove proizvode. Uopće ne možemo na EU fondove jer smo nisko profitabilna grana. Nitko ne mari što smo radno intenzivni sektor, zapošljavamo gotovo 80 posto žena i izvozimo 65 posto, kaže Sabolić, 37-godišnji predsjednik uprave. Čateks je proveo kroz restrukturiranje i tvrde pregovore s bankama, koje su im na kraju dale poček kako bi "uhvatili dah", što su i uspjeli.

Čateks se uspeo na prvo mjestu u branši po broju zaposlenih u državi: 31. ožujka ove godine u Čateksu je radilo 339 osoba. Prosječna plaća kreće se između 3.600 i 3.800 kuna.