Politika i gospodarstvo 17.03.2016. 08:56. Zadnja izmjena: 17.03.2016. 09:07.

Pročišćavanje otpadnih voda

Čelnici Hrvatskih voda i Međimurskih voda u obilasku radova na uređaju za pročišćavanje

Generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić posjetio je u srijedu, 16. ožujka Čakovec te je u pratnji direktora Međimurskih voda, Vladimira Topolnjaka obišao gradilišta na projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ točnije radova vezanih uz rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u ovoj aglomeraciji te na Kolektoru II.

Modernizacija uređaja za pročišćavanje jedna je od ključnih aktivnosti ovog, najvećeg infrastrukturnog projekta u Međimurskoj županiji, procijenjene vrijednosti više od 273 milijuna kuna. Rekonstrukcijom će ukupni kapacitet uređaja iznositi 75.000 ekvivalent stanovnika te će se modernizacijom postojećih građevina i opreme povećati efikasnost pročišćavanja na treći (najviši) stupanj pročišćavanja otpadnih voda, uključivo s postrojenjem za obradu mulja.

Ovaj je zahvat nužan zbog osjetljivosti vodotoka Trnave, u koji se ispušta većina otpadnih voda na području aglomeracije a modernizacija i rekonstrukcija omogućit će da kapacitet UPOV-a obuhvaća predviđeno opterećenje uređaja tijekom sljedećih 30-ak godina. Ujedno će pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije biti u potpunosti usklađeno s europskim standardima pročišćavanja otpadnih voda, posebice s EU Direktivom o pročišćavanju otpadnih voda.

Čelnici Hrvatskih i Međimurskih voda tijekom obilaska iskazali su zadovoljstvo napretkom radova na uređaju te razvojem projekta u cjelini te su naglasili kako se po završetku projekta, koji je planiran za sredinu 2018. godine, očekuje da će čak 92% stanovništva na području Čakovca i okolnih općina biti priključeno na ovaj uređaj.

Izvor: Davor Tokić