Politika i gospodarstvo 04.08.2016. 11:32.

Prekretnica hrvatske povijesti

Čestitka gradonačelnika Stjepana Kovača povodom Dana domovinske zahvalnosti i branitelja

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, žiteljima Grada Čakovca obratio se gradonačelnik Stjepan Kovač:

Poštovane sugrađanke i sugrađani, ulazak Hrvatske vojske u Knin i postavljanje hrvatske trobojnice na kninsku tvrđavu, 5. kolovoza 1995. godine, jedna je od najvažnijih prekretnica u cijeloj hrvatskoj povijesti. Iako su ratne operacije u Oluji trajale još nekoliko dana, a istok Zemlje mirno reintegriran 1998., ovim činom simbolički je završila oružana borba za opstojnost naše zemlje. U Domovinskom ratu poginuo je i nestao velik broj naših sugrađana, te je ovaj praznik prilika da se još jednom s tugom, ali i ponosom prisjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Hrvatske.

U ratu je poginulo i mnogo Čakovčana i Međimuraca, koji su puškom u ruci svoj zavičaj branili od obala Dunava do konavoskih brda. Njihovom pogibijom izgubili smo mnogo, najviše njihove obitelji. Unatoč proteku vremena, u njihovim životima postoji velika praznina, a na svima nama je i dužnost da im tu bol, čuvanjem sjećanja na njihove najmilije, barem malo ublažimo.

Hrvatska je danas potpuno drukčija zemlja nego prije 21 godinu, imamo druge izazove pred sobom. Možda nama izgledaju teško rješivi, no, nisu ništa u usporedbi s krvavim ratom koji smo prošli prije nepunih četvrt stoljeća i u kojem smo pobijedili. A pobijedili smo zahvaljujući nacionalnom jedinstvu i ogromnoj želji za životom u slobodi, demokraciji i blagostanju.

Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač