Politika i gospodarstvo 28.03.2016. 13:00. Zadnja izmjena: 28.03.2016. 16:52.

Poslovna suradnja

Čista i jeftina energija na području Grada Preloga

Gradonačelnik Preloga i Ljubomir Kolarek i predstavnik švicarske tvrtke AAT Geothermae Peter Vesenjak, potpisali su Predugovor o poslovnoj suradnji u razvoju i upravljanju opskrbljivanja gospodarskih zona, kućanstava, javnih i privatnih subjekata na području Grada Preloga toplinskom energijom proizvedenom iz Hibridne geotermalne energane AAT Geothermae, Draškovec. Iza ovog podužeg naziva zapravo se krije prva faza velikog projekta pod nazivom "Hortus Croatiae-Vrt Hrvatske", koji, osim energane, sadržava i turistički dio s termalnim toplicama, koja se upravo počela graditi na ulazu u Draškovec.

Energana će u sklopu projekta proizvoditi oko 700 tisuća MWh (megawatsati) "zelene" toplinske energije godišnje, pa je predugovorom, kojim su načelno dogovorena prava i obveze partnera, definirano i da će se dio toplinske energije distribuirati za potrebe grijanja na području Grada. Toplinska energija zapravo će biti nus produkt proizvodnje struje iz geotermalnog izvora u Draškovcu. Prema predugovoru, sva kućanstva koja se priključe na buduću mrežu, prvu godinu će se grijati besplatno (zauzvrat bi morali financirati svoje priključke), drugu godinu po 50 posto nižoj cijeni od dogovorene, a od treće godine na dalje cijena bi iznosila 0,03 EUR-a po Kwh, što je za čak 40-45 posto jeftinije od grijanja bilo kojom sada dostupnom vrstom energenta na području Grada.

Činjenica je da je projekt u Draškovcu prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj, poduprt je odlukom Ministarstva gospodarstva RH i posebnom nagradom Europske komisije za inovativnost na području proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, a u tijeku je postupak za dobivanje statusa Strateškog projekta u RH. Iako je najveći dio pripreme projekta odrađen za vrijeme bivše državne vlasti, nedvosmislenu potporu Projektu, proteklog je utorka dao i Darko Horvat, aktualni ministar poduzetništva i obrta, koji je također bio prisutan na potpisivanju Predugovora.