Politika i gospodarstvo 20.03.2016. 07:00. Zadnja izmjena: 20.03.2016. 17:52.

Izmijenjena optužnica

Darinki Krička za Čaraparijine BMW-e sude u odsutnosti

Na Županijskom sudu u Varaždinu iznova je počelo suđenje Ivanu Krajačiću i Darinki Krička, bivšim predsjednicima uprave MTČ tvornice čarapa. Terete ih za prodavanje tvrtkinih BMW-a Kseniji Preininger i Darinki Krička. Poslije prodaje, MTČ bi unajmio ista ta vozila.

Prethodna presuda krajem 2013. godine bila je oslobađajuća, no Vrhovni sud RH ju je ukinuo. Darinka Krička, kako je poznato, nedostupna je. Navodno se nalazi u Australiji. Stoga je nakon raspisivanja tjeralice odlučeno da joj se sudi u odsutnosti. Ivan Krajačić pak se pojavio na ročištu 2. ožujka. Zamjenik županijske državne odvjetnice na tom je ročištu predao izmijenjenu optužnicu, koja je donekle ublažena.

Krajačićevi i Kričkini odvjetnici potom su zatražili rok za očitovanje o izmijenjenoj optužnici. Nova rasprava zakazana je za 26. travnja. List Međimurje u posjedu je obje optužnice. Umjesto tri, izmijenjena optužnica ima dvije točke.

Prodali pa unajmili

Prvom se točkom terete Krajačić i Krička. Krička je kao predsjednica uprave 26. kolovoza 2008. godine, nakon što je BMW X5 na temelju ugovora o financijskom leasingu postao vlasništvo MTČ-a, taj BMW prodala Kseniji Preininger za 72 tisuće kuna. Nakon toga, 1. listopada, Ivan Krajačić je kao "faktični predsjednik uprave" sklopio ugovor o najmu tog BMW-a. MTČ se tako obvezao Kseniji Preininger plaćati mjesečnu najamninu od 15 tisuća kuna te pripadajuće troškove, osiguranja, porez i prirez u visini od još 1.932 kune. MTČ je tako K. Preinenger na ime najma, poreza i prireza kroz godinu dana isplatio oko 154 tisuće kuna. Da je vozilo ostalo u vlasništvu MTČ-a, ne bi morali sklapati ugovor o najmu, kaže tužiteljstvo. U odnosu na originalnu optužnicu, u izmijenjenoj se ne navodi da Ksenija Preininger ne bi platila kupljeni BMW.

Drugom točkom optužnice tereti se samo Krajačić. On je 21. listopada, sad kao "pravi" predsjednik uprave, prodao BMW 730 upravo D. Krička. I to je vozilo leasingom upravo postalo MTČ-ovo. Naplatio ga je 72 tisuće kuna, iako Krička nije imala pravo na povlaštenu cijenu od najmanje 20 posto tržišne vrijednosti vozila koja je u tom trenu iznosila 225 tisuća kuna. Potom je, 1. studenog, s njom sklopio ugovor o najmu kakav je sklopljen i s K. Preininger. D. Krička tako je isplaćeno oko 146 tisuća kuna.

Ivan Krajačić (60) iz Čehovca pred sutkinjom je izjavio da je na Zavodu za zapošljavanje, živi od suprugine plaće te nema vrjednije imovine jer je "u kuću došao za zeta".