Politika i gospodarstvo 13.11.2019. 08:28. Zadnja izmjena: 13.11.2019. 08:29.

Posjet

Delegacija Zeničko-dobojskog kantona posjetila Međimurje

U Međimurskoj županiji, u utorak, 12. studenoga 2019. godine boravila je delegacija Zeničko-dobojskog kantona Federacije Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici ravnatelj Veterinarskog zavoda Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Muhamed Gladan, ravnatelj Zavoda za zaštitu bilja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Kasim Velić i voditelj Odsjeka Poljoprivredno-savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Hajrudin Bečić, upoznali primjere dobre prakse i projekte vezane uz područje poljoprivrede koji se provode na području naše županije.

Međimurska županija prepoznata je kao dobar ogledni primjer, a u prilog tome govore mnogi podaci i nagrade kojima se možemo pohvaliti. U Međimurju se proizvodi 30% ukupne količine kozjeg mlijeka u Hrvatskoj, 40% uzgojno valjanih koza dolazi iz našeg područja po čemu smo „najkozarskija županija“, 70% hrvatskih potreba za krumpirom zadovoljavaju upravo međimurski proizvođači krumpira koji su zaštitili robnu marku „međimurski kalamper“ i tako zaštitili najprepoznatljiviji međimurski proizvod. Uz to, među županijama smo koje proizvode najviše jabuka u Hrvatskoj, a naša bučina ulja i med svoju vrhunsku kvalitetu dokazuju brojnim nagradama i priznanjima koje pristižu iz mjeseca u mjesec. Podršku svojim poljoprivrednicima Međimurska županija daje kroz mnoge projekte, ali i kroz potpore vrijedne 3 milijuna kuna koje dodjeljuje na godišnjoj razini.

Upravo je razmjena ideja i projekata razlog posjete predstavnika Zeničko-dobojskog kantona koji su istaknuli da će stečeno znanje i savjete iskoristiti kako bi što lakše i brže prošli put koji su institucije i poljoprivrednici u Međimurju već odavno prošli. Jedna od brojnih mogućnosti suradnje dviju regija prepoznata je kroz provođenje europskih projekata, u čemu je Međimurska županija među vodećima.

Uz radni sastanak koji je održan u Maloj vijećnici Međimurske županije, delegacija je posjetila tvrtku Pinova koja gdje su se pobliže upoznali s projektom PinovaMeteo, agrometeorološkoj stanici koja mjeri količinu oborina, temperaturu i vlagu zraka, smjer i brzinu vjetra, vlagu i temperaturu tla, temperaturu krošnje kod voćaka te druge parametre bitne za uzgoj poljoprivrednih kultura, ali i važne za određivanje varijabli prema kojima se ponašaju uzročnici bolesti. Direktor tvrtke Zoran Lovrek naglasio je važnost prikupljanja agrometeoroloških informacija kako bi se spriječila pojava bolesti i na vrijeme osigurala zaštita nasada.