Politika i gospodarstvo 10.12.2019. 22:12. Zadnja izmjena: 10.12.2019. 22:12.

Čakovec

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić susreo se s predstavnicima međimurskih turističkih zajednica

U Međimurskoj palači turizma održan je radni sastanak voditelja turističkih zajednica iz Međimurske županije u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Međimurske županije kojemu su uz voditelje i predstavnike turističkih zajednica Grada Čakovca, Grada Murskog Središća, Općine Štrigova, Općine Nedelišće i Općine Sveti Martin na Muri, nazočili direktor HTZ-a Kristjan Staničić, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i viši stručni suradnik za turizam Marko Puškadija.

Čestitke na ostvarenim rezultatima i nagradama, među kojima su nagrada za najuspješniju destinaciju kontinentalnog turizma u Hrvatskoj i čak tri nagrade Europske komisije za Europsku destinaciju izvrsnosti – EDEN Općini Sveti Martin na Muri te gornjem Međimurju, uputio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić koji je istaknuo da Međimurska županija nije bez razloga odabrana kao prva kontinentalna županija iz koje Glavni ured Hrvatske turističke zajednice započinje obilazak turističkih zajednica na kontinentu.

„Drago mi je da je Glavni ured Hrvatske turističke zajednice za prvu županiju odabrao upravo Međimursku kao mjesto sastanka i planiranja određenih projekata što nije slučajno jer je Međimurje najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske. S pozicije županije koja je trostruka europska destinacija izvrsnosti čija je nematerijalna i materijalna kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, a koja je premašila brojku od 200 tisuće noćenja u 2019. godini, pružila nam se prilika da se sami razvijamo prema vlastitoj strategiji i da uredimo sredinu iskorištavajući sve naše potencijale, ulažući u infrastrukturu, ali i stvarajući dodanu vrijednost u turizmu kao jednoj od glavnih gospodarskih grana i na kontinentu.“, kazao je župan Međimurske županije i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Matija Posavec.

Turizam je važna gospodarska grana u Međimurskoj županiji što je potkrijepljeno vrlo konkretnim brojkama. Činjenica je da je 9% izvornog prihoda županijskog proračuna usmjereno prema turizmu, a u planu za 2020. godinu taj se udio povećava na 14% izvornog prihoda županijskog proračuna. „Takvu financijsku potporu za turizam ne izdvaja ni jedna kontinentalna županija.“, istaknuo je župan Posavec te dodao da Međimurje u 2020. godini čekaju važne obljetnice koje će se turistički iskoristiti, poput 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj, 1600 godina od smrti svetog Jeronima koji je rođen u Štrigovi i 400 godina rođenja Nikole Šubića Zrinskog, a koje su brendovi koji mogu promovirati Hrvatsku u svijetu, posebice u svijetlu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

Voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula prezentirao je turističke razvojne projekte Međimurske županije i projekcije za buduće razdoblje: „Naši ciljevi u skladu su sa strategijom Hrvatske turističke zajednice s kojom nastavljamo odličnu suradnju, posebice po pitanju projekata i marketinških aktivnosti te sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo usuglasili većinu planova.“

Na radnom sastanku predstavljen je plan rada HTZ-a za iduću turističku godinu, ključni strateški projekti, glavne promotivne aktivnosti, kao i novi paket turističkih zakona kojima se od 2020. godine regulira sustav turističkih zajednica te nova uloga HTZ-a, a prisustvovale su mu i direktorica Sektora za strateške projekte HTZ-a Ivana Curić Čabraja, direktorica Sektora za poslovne prezentacije i studijska putovanja Renata Deželjin i glasnogovornica Hrvatske turističke zajednice Kristina Mamić.

Održan je konstruktivan sastanak s cijelim sustavom turističkih zajednica s područja Međimurja te je dotaknut niza tema koje se odnose na funkcioniranje na lokalnoj i regionalnoj razini, ali i na pojedine zajedničke projekte i buduće zajedničke zadaće koje će se provoditi sukladno novom zakonskom okviru turističkih zajednica. „Novi zakoni dat će mogućnost sufinanciranja projekata koji idu u pravcu daljnje revitalizacije i valorizacije kulturne i povijesne baštine, aktivnog turizma, zdravstvenog turizma, enogastronomije i onog što je po nama vrlo važno – edukacije. Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fond za udružene turističke zajednice omogućit će sufinanciranje svih onih projekata koji će pridonijeti daljnjem razvoju turizma, povećanju smještajnih kapaciteta te osmišljavanju i realizaciji novih turističkih proizvoda i ukupne turističke ponude. Vjerujem da Međimurje čeka svjetla turistička budućnost.“, zaključio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić s čime se složila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman zahvalivši Glavnom uredu Hrvatske turističke zajednice što prepoznaju kvalitetne projekte i kvalitetan rad koji se provodi na terenu.