Politika i gospodarstvo 27.09.2017. 15:36. Zadnja izmjena: 27.09.2017. 15:37.

Kolegij gradonačelnika i načelnika

Doći će do velikih promjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi

U Velikoj vijećnici Međimurske županije samo u tjedan dana održana je 2. po redu sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji. Naime čelnici međimurskih gradova i općina okupili su se odmah nakon konstituiranja na poziv predsjedavajuće Višnje Ivačić, uz promjenu u radu i jednu novinu - tematsko okupljanje, s jednom točkom dnevnog reda – raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Kako poboljšati, izmijeniti zakon i uz to dati doprinos ovom važnom zakonu za daljnje funkcioniranje cijele zemlje, za koji javna rasprava traje do kraja ovog tjedna, raspravljali su uz izvjestitelja Brunu Hranića, glavnog tajnika Udruge općina u Republici Hrvatskoj.

Kako je naglasio, doći će do velikih promjena, no u velikoj mjeri pozitivnih posebice u kontinentalnom dijelu zemlje, te će se s osnova poreza na dohodak i prireza, povećati proračuni većini jedinica lokalne samouprave. „Ono što je važno, ne dolazi u pitanje opstanak ili ukidanje broja općina, naime tek će se sada pokazati da sve općine mogu funkcionirati ukoliko im se omogući da raspolažu svojim sredstvima koja prikupe i izvrši fiskalna decentralizacija. Ovo je početak, taj bi se iznos još mogao tijekom godina povećavati“, naglasio je tajnik i dodao kako je dio radne skupine za donošenje novog zakona, o kojem se raspravljalo i u Ministarstvu financija i Ministarstvu uprave, te kao jedan od većih uspjeha istaknuo povećanje glavarine koja će iznositi oko 1900 kuna po glavi stanovnika, a koja je povećana za 50%.

„Mijenjamo praksu funkcioniranja rada kolegija načelnika i gradonačelnika gdje im dajemo priliku da kroz sjednice sudjeluju u izmjenama i dopunama zakona koji su na raspravi u Hrvatskom saboru i da u potencijalnom donošenju iznjedre jedan zajednički stav. Mi ćemo na lokalnoj razini zahvaljujući dosadašnjem iskustvu naših načelnika i gradonačelnika nastojati da taj zakon bude još kvalitetniji i bolji kroz prijedloge koji bi trebali omogućiti lakši rad naših gradova i općina“, rekao je pritom župan Međimurske županije Matija Posavec te u dogovoru s kolegijem dogovorio sljedeći sastanak na kojem će se raspravljati o financiranju jedinica lokalne samouprave. 

Sada kreće postupak e-savjetovanja, na koji će udruga uz dodatke iz Međimurske županije uputiti određene primjedbe s ciljem daljnjeg razvoja i najsjevernijeg dijela zemlje.