Politika i gospodarstvo 09.11.2016. 08:45. Zadnja izmjena: 09.11.2016. 08:52.

Nakon neizvjesne borbe

Donald Trump postaje sljedeći američki predsjednik!

Donald Trump postao je novi američki predsjednik.

Republikanci su već osigurali većinu u obje kuće američkog Kongresa, Senatu (gdje su osigurali 51 od 100 senatora) te Predstavničkom domu u kojem zasad sigurno imaju 235 od 435 predstavnika (za većinu je potrebno 218). Pobijedi li Trump, to će značiti apsolutnu prevlast republikanske administracije.

Što je najzanimljivije, Trump zapravo nije takvu prevlast dobio brojem glasova (predsjedništvo je osigurao dobivši otprilike 56.800.000 glasova dok je Hillary osvojila barem 55.875.000 nakon nepotpunih i neslužbenih rezultata, dakle razlika je manje od milijun glasova), već zbog američkog izbornog sustava koji kaže da onaj koji odnese prevagu u pojedinoj saveznoj državi dobiva sve elektorske glasove te države.

Hillary Clinton

Naime, Amerikanci ne biraju predsjednika na izravnim izborima, već najprije biraju svoje predstavnike (elektore) koji će tek 19. prosinca formalno birati između kandidata.

Preostaje vidjeti što će ovaj izbor značiti za međunarodnu politiku. Trump je, osim po bogatstvu i reality šouovima, među ostalim poznat i po zalaganju za strogu imigracijsku legislativu. Nakon što je Barack Obama na izborima prije 8 godina postao prvi predsjednik SAD-a afroameričkog porijekla, Amerikanci očito nisu bili spremni da izaberu i prvu predsjednicu.