Politika i gospodarstvo 15.04.2018. 09:57. Zadnja izmjena: 15.04.2018. 09:58.

Općinsko vijeće

DONJI KRALJEVEC 'Grickanje' starog minusa

Općinsko vijeće Donjeg Kraljevca svoju je, nedavno održanu, sedmu sjednicu počelo polaganjem prisege dvojice novih vijećnika. Zlatko Ružić iz Hodošana i Mladen Taradi iz Donjeg Kraljevca u Vijeću zamjenjuju Zlatka Horvata iz Palinovca i Leona Branilovića iz Donjeg Hrašćana, koji su svoje mandate stavili u mirovanje iz osobnih razloga. Obje zamjene su u okviru kluba HDZ-a.

Općinsko vijeće je usvojilo obračun proračuna za prošlu godinu. Poslovalo se dobro, u tekućem poslovanju ostvaren je višak od 917 tisuća kuna, pa je manjak u poslovanju koji se provlači niz godina, sa 2 milijuna 592 tisuće kuna na kraju pretprošle godine smanjen na milijun i 676 tisuća. Ovo daje razloga za pretpostavku da će kroz vjerojatno tri godine konačno biti konačno uklonjen minus koji je sada otežava realno prikazivanje bilance poslovanja Općine, rekao je općinski načelnik Miljenko Horvat. Općinsko vijeće odmah je utvrdilo i prve izmjene ovogodišnjeg proračuna. On će sa 16 i pol porasti na 17,3 milijuna kuna. S jedne se strane planirani prihodi rano u godini povećavaju jer se ipak računa s prihodima od poreza na nekretnine koji u izvorni proračun nisu stavljeni jer je zakonodavac planirao promjene u toj oblasti, a onda od njih odustao, a i prihodi iz EU fondova za projekt poboljšanja energetske učinkovitosti.

Istovremeno se i brišu neke očekivane pomoći kojih neće biti - za projekt usporivača prometa npr., a i neke druge stavke i na strani prihoda i rashoda, ali je ukupna bilanca unijetih izmjena ipak pozitivna za 760 tisuća kuna. Vijećnici su obračun proračuna za prošlu godinu, kao i prve izmjene proračuna za ovu prihvatili jednoglasno, kao i sve ostale odluke na inače podužem dnevnom redu ove sjednice Općinskog vijeća Donjeg Kraljevca.