Politika i gospodarstvo 21.03.2017. 07:54.

Načelnik Općine Domašinec

Dragutin Lisjak: Kandidirat ću se za šesti mandat, pa, polako, prema mirovini

Na čelu Općine Domašinec od njenog osnutka, dakle, peti mandat, je Dragutin Lisjak. Po tome je uz bok kolegama Stjepanu Makovcu u Svetom Martinu na Muri i Josipu Grivcu u Donjem Vidovcu. No, zapravo je uvjerljivo najdugovječniji po stažu u lokalnoj samoupravi. Bio je profesionalni tajnik negdašnje Mjesne zajednice Domašinec, većeg od dvaju naselja općine, od 1986. do 1993. godine, ali je u njene poslove uključen još 1969. godine, kada je jedno vrijeme u dijelu radnog vremena radio i kao kinooperater. Izdvaja ga i to što je stalno biran kao nestranački kandidat, sa svojom nezavisnom listom. To je pogled u daleku prošlost, ali je u razgovoru za naš list naglasak bio na posljednjem mandatu.

  • Kako ocjenjujete svoj peti mandat?

- Učinjeno je puno, iako se možda tako ne čini. Temeljito smo uredili društveni dom u Turčišću, za više od 500 tisuća kuna, ostaje obnova vanjštine, za oko 200 tisuća kuna, za što tražimo potporu od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uredili smo i kat društvenog doma u Domašincu, gdje su općinske prostorije, i opremili ih novim namještajem, to je stajalo 350 tisuća kuna, čime se privodi kraju uređenje općinsih nekretnina. Postavljena je javna rasvjeta u dijelu Ulice Vladimira Nazora u Domašincu gdje uopće nije bilo mreže, uredili smo odvodnju obirinskih voda u Ulici Katarine Zrinski, pripremili smo uređenje prometnice u romskom naselju i odvojka Glavne ulice zvanog Veliki leš, to će uskoro u realizaciju, postavili reciklažno dvorište za razvrstavanje otpada.

Donijeli smo i dva detaljna urbanistička plana, vrlo važna za razvoj, za stambeno poslovnu zonu u Turčišću i za zonu centralnih sadržaja i stambenu zonu u Domašincu. Velik trud koji je od nas tražila priprema dokumentacije za njih, kao i za neke druge stvari, ne vidi se golim okom. Ističem i provedbu energetskog uređenja 15 obiteljskih kuća, iskustva su dobra, ali je kasnije država taj posao preuzela na sebe. Završili smo i pripreme za uređenje arheološkog nalazišta Gradišće kod Turčišća, od velike važnosti za razvoj turizma, nedavno smo i dobili građevinsku dozvolu. Nadamo se pozitivnoj odluci o pomoći projektu vrijednom oko 1,3 milijuna kuna iz fonda programa prekogranične suradnje s Mađarskom.

  • Kapitalni projekt izgradnje sportskog i kulturnog centra rekonstrukcijom i pregradnjom zgrade diskokluba Šampion neće se ostvariti...

- S pripremama za izgradnju sportske dvorane nastavljamo, pod drugim pretpostavkama, ona bi trebala biti smještena na parceli pored škole. Napominjem da je i u sada neaktualnom modelu dvorana trebala služiti školi, iako je to bio općinski projekt. Od škole smo zatražili i pred desetak dana i dobili pravo građenja, uz suglasnost Međimurske županije kao osnivača. Tu treba podsjetiti da je to zemljište bilo općinsko, a mi ga prenijeli na školu, sad će tome već devet godina, zato da se na njemu izgradi dvorana. Dali smo ga na rok od pet godina, tim ograničenjem htjeli potaknuti školu, odnosno županiju kao njenog osnivača, da počne nešto, jer je tada već bilo pet godina od prvih ozbiljnih razmišljanja o dvorani. Rok smo još produžili za dvije godine, a i on je istekao. No, ni realizacija ovoga projekta nije sigurna, ali razlog sada nije u novcu ili nečemu vezanom uz njega, nego u cajtnotu za njegovu pripremu.

Nastojimo ga kandidirati za potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz mjere 7.4.1. ruralnog razvoja, a taj će natječaj biti otvoren od 18. travnja do 18. svibnja. To je vrlo malo vremena za pripremu dokumentacije ovakvog projekta. Vrijednost mu je milijun eura, okvir je zadat natječajem, u njega se moramo uklopiti. Uspijemo li, dobit ćemo sto posto potrebnog novca, kao područje druge skupine razvijenosti, a 3 i pol milijuna kuna koje smo čuvali za to moći potršiti za druge svrhe. Istina je da jesam nezadovoljan, i sada kažem da smo po prvom modelu za isti novac mogli dobiti puno više, jer bi pola građevine bilo gotovo. Samo postavljanjem solarnih kolektora tamo bismo dobili 160 tisuća kilovatsati struje godišnje i pokrivši sve javne potrebe ostatak od 40 tisuća kilovatsati mogli smo pokloniti školi. Neki su se iz toga sprdali.

KAD ĆE BILDANJE?

  • Što je s kanalizacijom, a i jednim manjim projektom - teretanom, koja je opremljena, a čeka?

- Projekt kanalizacije potpuno je u rukama Hrvatskih i Međimurskih voda, ja tu ne mogu ništa najavljivati. Na traženje europskih revozora projekt je mijenjan, zato odgađanje, ali je dobra strana toga što uz financiranje iz EU građani neće morati platiti priključenje. Nas tu čeka velik posao u uređenju imovinsko-pravnih odnosa. Teretanu nismo zaboravili. Problem je kako njome upravljati, naplaćivati članarinu za korištenje. Općina to ne smije, a mi nemamo udrugu kojoj bismo to mogli povjeriti. Ali već ovih dana ćemo i to riješiti i teretana će proraditi.

  • Hoćete li se ponovo kandidirati? Ovaj mandat završava neugodno, prijavljivali su Vas zbog navodnog pogodovanja oko namjeravane kupnje nekretnine, a primali ste i prijetnje, dok ste Vi oporbene vijećnike tužili za klevetu.

- Odnosi u Vijeću zapravo su uglavnom bili dobri, gotovo sve odluke donijete su bez sukobljavanja, zaoštrilo se samo na ovom pitanju, ni sam ne znam zašto. Kandidirat ću se, volio bih privesti kraju projekt izgradnje dvorane, a i ovaj arheološkog nalazišta, pa i kanalizacije. A i do mirovine su mi još dvije godine pa da tu zaokružim radni vijek. No, budem li izabran, trebat će razmišljati i o tome da za onaj drugi mandat pripremim nasljednika.