Politika i gospodarstvo 24.03.2017. 09:00.

Predstavljamo načelnike

Dražen Miser: Tata mi je govorio da mi je bolje da se ne miješam

Dražen Miser je 43-godišnji vlasnik i voditelj automehaničarskog obrta, rođen i odrastao u Donjoj Dubravi. U "dolnjemu kraju svi ga znaju" - dovezu mu vozilo, on ga popravi i odveze na tehnički pregled.

- Tata je automehaničar, pa je i mene to oduvijek privlačilo. Ali nisam odmah krenuo tim putem. Bili smo nerazdvojna četvorka, iz Donje Dubrave i Donjeg Vidovca. Zajedno smo upisali MEC u Varaždinu, a poslije njega i FOI. Kako smo upisali, tako smo svi, baš svi i odustali od studija. Došli smo pameti kaj točno hoćemo u životu i to nije bilo studiranje i informatika. Bili smo odlični učenici pa su nas možda i roditelji malo isforsirali u to, kaže Miser.

Otac Stjepan radio je na održavanju mehanizacije u Agromeđimurju. Uz njegovu podršku i s dvojicom dobrih suradnika tako je 1996. godine pokrenuo automehaničarski obrt. Na početku su popravljali samo traktore. No, vidjeli su da ta djelatnost zamire pa je Miser početkom 2000-ih napravio novi objekt i potpuno se preorijentirao na automobile. Upitali smo ga kako je ušao u politiku.

NIKOME NISAM NIŠTA DUŽAN

- Deda Andrija je bio u politici, u mjesnoj zajednici. Tata mi je govorio da mi je bolje da se ne miješam, jer se deda izlagao za dobrobit mjesta, a uvijek je bilo onih koji su kontra. Tata je od početka u HDZ-uz, ali se u jednom trenu distancirao od stranke, iako nije izašao iz nje. Od početka sam bio i u Udruzi obrtnika Donje Dubrave. I tako sam, negdje 2008. godine, vidio da se u HDZ-u pojavila neka dobra ekipica. Odlučio sam pridonijeti. Darko Horvat, danas naš saborski zastupnik, nagovorio me da uđem u stranku. A na vaše pitanje jesam li njegov "pulen" moram reći da ja nemam nikakvu obavezu ni prema kome; ni prema stranci niti prema njemu osobno. U lice mu velim kaj god treba, i u vezi stranke i njega samoga. Malo je čak našu općinsku organizaciju HDZ-a metal postrani zbog nedostatka vremena. No, kao zastupnik je mnogo donio Dubravi - priča Miser koji se 2009. godine kandidirao se za načelnika. Nagovorili su ga iako je bio svjestan da još nije potpuno spreman. Četiri godine poslije ušao je "pripremljeniji i s većom željom", te je izabran za načelnika. Mandat mu se bliži kraju i kandidirat će se opet.

- Pripremamo priču s novim imenima, tj. zamjenicima i vijećnicima. Doveli smo mlade ljude, neopterećene politikom. Zajedno nastavljaju HDZ, HSS i HSLS. Kandidatkinja za zamjenicu bit će mi mlada Martina Detelj, studentica s dvije diplome i na trećem studiju! S njom planiramo korak naprijed, da se pripremi za buduća vremena i jednom postane samostalna kandidatkinja za načelnicu - kaže Miser. Zaslugama u ovom mandatu smatra proširenje Dječjeg vrtića Klinčec, rekonstrukciju javne rasvjete LED tehnologijom, izgradnju pješačko-biciklističkih staza, nutarnje uređenje doma kulture Zalan, uređenje dječjih igrališta i dobivanje 10 hektara zemljišta od države za formiranje nove gospodarske zone.

- U idućem mandatu, ako budem izabran, želim da nastavimo s izgradnjom staza u Koprivničkoj ulici, dvorište Zalana uredimo u trg, komunalno opremimo i dovršimo gospodarsku zonu -sjeveroistok te pokrenemo gospodarsku zonu sjever - kaže. Kako vodi i općinu i obrt, a nije šef, nego izvršitelj koji u radionici zasuče rukave, ima malo slobodnog vremena. - Ali moguće je voditi obrt i biti načelnik. Ponekad mi čak paše ta užurbanost, takav sam tip, to me drži - kaže Miser.

Veliki je ljubitelj Drave, te ima čamac kojim rado plovi s obitelji i prijateljima. Supruga mu je Danica, a djeca Dunja i Andi. U nautičkom je klubu, a dugo je godina bio i u košarci - u mladosti je bio igrač Dubravčana.