Politika i gospodarstvo 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 19.12.2016. 16:46.

Gradsko vijeće Čakovca

Država trenira strogoću na nezavisnim vijećnicima

Jesu li, bez obzira o kojem se predstavničkom tijelu radi, stranački vijećnici i same političke stranke u mnogo povoljnijem položaju od nezavisnih? Za nezavisnog vijećnika Gradskog vijeća Čakovca dr. sc. Predraga Kočilu iz Mihovljana dvojbe nema.

- Itekako jesu, kaže on, i to iz više razloga.

No, neposredan jest ono što je Kočilu, kao i gotovo 1.000 drugih nezavisnih vijećnika diljem Hrvatske, neugodno iznenadilo krajem prošle godine. Završili su na prekršajnim sudovima jer nisu predali financijska izvješća za 2011. godinu.

- U lipnju 2011. godine, kad sam bio jedan od nezavisnih vijećnika s liste Josipa Posavca u Skupštini Međimurske županije, na snagu je stupio novi Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Svi mi nezavisni vijećnici tada smo trebali otvoriti zasebne žiroračune. Do onda je samo nositelj liste morao imati otvoren račun za primitke od jedinica lokalne ili regionalne samouprave. No, da svaki pojedinačni nezavisni vijećnik treba otvoriti račun, nismo znali. Tek u travnju 2012. godine dobio sam obavijest tadašnjeg predsjednika Županijske skupštine Petra Novačkog da moram otvoriti poseban račun, što sam odmah i učinio. No, kako se nedavno pokazalo, to je bilo prekasno, iznosi kronologiju Kočila.

Nastavlja da je 14. listopada prošle godine dobio poziv da se već dan kasnije po „žurnom postupku“ odazove sudskom ročištu. Kao i njegovi kolege s tadašnje nezavisne liste Josipa Posavca, ali i brojni drugi diljem zemlje, za svoj je propust, novčano kažnjen. Nepoznavanje zakona ga, priznaje, ne oslobađa odgovornosti, no, ipak naglašava:

- Ne želim ispasti dežurni žalitelj, ali ja, kao i niz drugih nezavisnih vijećnika, nisam pravnik i ne čitam svako jutro eventualne promjene različitih zakona. Smatram da se radi o propustu Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove Međimurske županije koji nas, gotovo godinu dana od njihova stupanja na snagu, nije obavijestio o zakonskim promjenama. Teško se oteti dojmu da to nije učinjeno i namjerno, tvrdi Kočila koji posebno odgovornom smatra pročelnicu spomenutog odjela Doris Srnec.

- Nije obavila svoj posao za koji je plaćena i predobro, ocjenjuje.

Milijun zarade

Na Prekršajnom sudu, kako doznajemo, imali su razumijevanja. S obzirom da nisu znali što im je obveza, nezavisni vijećnici kažnjeni su simbolično - s iznosima od 1.000 do nekoliko tisuća kuna, premda se zakonom propisana kazna može kretati od 30.000 do 50.000 kuna. Možda najveći apsurd u cijeloj priči, na koji upozorava Kočila, je činjenica da u 2011. godini, pa godinu kasnije, sve do mjeseca svibnja 2013. godine, od Međimurske županije nisu primili niti kunu.

- Kažnjeni smo, dakle, jer nismo prijavili prihod od nula kuna i sve je, kao da se radi o nekom teškom kriminalu, išlo po žurnom postupku. Kad se u obzir uzme podatak da u Hrvatskoj ima oko 1.000 nezavisnih vijećnika i ako je svaki kažnjen s tek 1.000 kuna, država je na nama brzinski zaradila milijun kuna, konstatira.
Činjenicu da im je zaostali novac isplaćen tek u svibnju 2013. godine, dakle - na kraju mandata, odnosno u vrijeme novih izbora, smatra eklatantnim primjerom kako velike stranke rade sebi u korist.

- Stranke poput SDP-a ili HDZ-a imaju novac. Njime bez problema mogu financirati predizbornu promidžbu. Kad su potrošili na to, jednostavno su si ponovo dopunili budžete isplatom iz proračuna.

Naravno, platili su i nama, no, zamislite, prvi dio od nekoliko tisuća kuna nekoliko dana prije prvog kruga izbora, a drugi nekoliko dana prije drugog kruga. Dakle, mi taj novac nismo mogli utrošiti u, primjerice, vlastitu predizbornu promidžbu, odnosno plaćanje oglasa i reklama.

Na kraju, kad sam platio poreze i doprinose na primljeni iznos, što nezavisni također moraju, a stranke ne, preostali iznos donirao sam Centru dr. Antun Bogdan Caritasa Varaždinske biskupije, kaže Kočila.

Doktor znanosti Kočila u međuvremenu je postao nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Čakovca. Za gradske službe koje su vijećnike dužne obavještavati o njihovim obvezama, za razliku od županijskih, ima riječi hvale.

- Na sve su nas upozorili na vrijeme i nema nikakvih problema, kaže. Ipak, dodaje da niti Grad Čakovec u novome mandatu naknade zasad ne isplaćuje redovito premda bi to trebao činiti svaka 3 mjeseca.
 

Izvor: 3064