Politika i gospodarstvo 18.09.2017. 13:45. Zadnja izmjena: 18.09.2017. 13:48.

Čakovečka tvrtka

"ELCOP": Starim kombijem krenuli u poslovni pohod na svijet

Često je citirana misao jednog od najutjecajnijih mislilaca na području menadžmenta i društvenih znanosti Petera Ferdinanda Druckera (1909. - 2005.), austrijskog pisca i oca modernog menadžmenta: "Kad god vidiš uspješno poduzeće, znaj da je netko jednom donio hrabru odluku!" A baš hrabru odluku prije punih dvadeset i pet godina donijeli su kolege strukom i prijatelji, diplomirani inženjeri elektrotehnike, Davor Radek i Mladen Dokleja, osnivači čakovečke tvrtke "Elcop", poduzeća za proizvodnju i promet elektrotehničkih proizvoda.

Te, u Hrvatskoj ratne i u svakom pogledu neizvjesne 1992. godine, kao zaposlenici velikog državnog elektroenergetskog sustava, s visokih, dobro plaćenih mjesta u poslovnoj hijerahiji, hrabro su zakoračili u svoju poduzetničku avanturu s početnim kapitalom od 0+100 dojč-maraka.

Nisu iznikli iz "pretvorbeno-restruktuirajuće" priče društvenog poduzeća, već su izmislili sami sebe i s posuđenim novcem u samostalan posao, iz udobne poslovne zgrade državnog poduzeća, otišli u iznajmljeni, desetak četvornih metara 'komotan', poslovno-prodajni prostor. Organizirali su malu radionicu, iz Nizozemske dopremili, vozeći na smjene, rabljeni kombi da bi u tim uvjetima radeći i po 16, 17 sati dnevno s još dva zaposlenika, primjenjujući svoja stručna znanja i poznavanje tehnologije, tijekom dva i pol desetljeća, stvorili poduzeće koje danas sa svojih 45 zaposlenika - inženjera, tehničara, električara, ekonomista – radi u vlastitih 900 m² poslovno-prodajnog prostora, raspolaže s 1.100 m² skladišnog prostora, a uz radionicu opremljenu  opremljenu po visokim tehničkim standarima, imaju i vlastiti vozni park u kojem su i dva električna automobila sa stanicama za punjenje. Uz sjedište poduzeća u Čakovcu i specijaliziranu prodavaonicu imaju još dvije prodavaonice i predstavništva - u Varaždinu te u Zagrebu.

Direktor, D. Radek, kaže da je doista bila hrabrost u to vrijeme krenuti u samostalan posao, u pravu avanturu: - Imali smo jasnu viziju što želimo, znali što znamo i što možemo i uz "posliće" na prvim koracima krenuli smo Europom u potrazi za partnerima s čijim proizvodima smo mogli postići visoku konkurentnost u ponudi, a s druge strane i sigurnost da usluga i proizvodi s kojom izlazimo na tržište može podnijeti i najviše kvalitativne zahtjeve. Uz cjelovit inženjering Elcopa u elektrotehnici u kojem, u suradnji s projektantima najsloženijih objekata, nudimo optimizaciju svih elektroinstalacija, uređaja, opreme i procesa. Danas imamo i prateću proizvodnju industrijskih i dekorativnih rasvjetnih tijela, čak i vlastiti proizvodni kapacitet za LED-rasvjetu u Kini, proizvodnju i opremanje svih vrsta razvodnih (i upravljačkih) elektroormara, KNX-programiranje, a stekli smo i zavidne reference u izvođenju svih vrsta elektroinstalacijskih radova jake i slabe struje na stambeno-poslovnim i gospodarskim objektima.

Podrazumijeva se da naša ponuda naručiteljima obuhvaća i održavanje elektroinstalacija i rasvjete, a u našoj veleprodaji i maloprodaji elektrotehničkih proizvoda za kućanstvo i industriju najširi krug kupaca može naći proizvode visoke kvalitete. Primjerice, cijenjeni njemački Kopp naš je partner od 1993. godine! Jednako su važni partneri u poslu i naši zaposlenici, među njima i oni koji su s nama petnaest, pa i dvadeset godina (neki su već iz Elcopa otišli u mirovinu), bez čijeg ustrajnog rada i visoke radne etike ne bismo mogli osvojiti mjesto na tržištu koje danas imamo. A podrška naših supruga, Vesne i Ksenije, koje su također angažirane u poduzeću, bila nam je jedna od najvećih oslonaca.

OSVAJANJE DALEKOG SVIJETA

U prisjećanju na početke rada Elcopa M. Dokleja dodaje: - Uz spomenuti Kopp razvili smo dugogodišnjim korektnim odnosom i visokvrijedna partnerstva koja traju po petnest, pa i dvadeset godina s tvrtkama "Scame", "Tec-mar", "Arcluce", "Lombardo" i "Landa" iz Italije, "Legrand" i "Schneider" iz Francuske, "Tridonic", "Schrack" i "Adels contact" iz Njemačke, OMS iz Slovačke, "Interflex" iz Španjolske, "Pro-lamp" iz Portugala... U nabavi potrebnog repromaterijala i elektrosklopova nismo se orijentirali na najniže cijene, a jednako tako ne nudimo na tržištu svoje usluge i proizvode u najnižem cjenovnom razredu. Krenuli smo od ideje, a tijekom ovih dvadeset i pet godina smo se i uvjerili da je dobra, te da se na tržištu u samostalnom poslu može opstati uz tri uvjeta: kvaliteta, kvaliteta i kvaliteta! I to s našim potpisom - jer naš potpis nose i 'ledice' iz naše proizvodnje u Kini koje ugrađujemo s pet godina garancije uz zanemariv postotak reklamacija.

SVJETLOST S VISINA

Uz tri uvjeta dobrog poslovanja koje je spomenuo Mladen Dokleja ne treba se čuditi što je lista referenci Elcopa podugačka: sedamdesetak je objekata opremljeno sa svime što nosi predznak elektro kod najzahtjevnijih investitora, primjerice neboderi "VMD-grupe" u Zagrebu, najviši poslovno-stambeni kompleks u Hrvatskoj, nebrojeni lokali u trgovačim i robnim centrima za robne marke "Zara", "Bershka", "Stradivarius", "Pull&Bear", "Massimo Dutti", "Oysho" i "Samsonite" u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, u posljednje vrijeme i u više gradova Europske unije.

Na listi referenci su i industrijski objekti među kojima je i najveće mlinsko-pekarsko postrojenje u Hrvatskoj, poslovni tornjevi velikih kompanija, višestambene i samostojeće vile, nebrojeni obiteljski stambeni i pomoćni objekti, apartmanska naselja, kampovi, hoteli i drugi ugostiteljsko-turistički objekti na Jadranu, te sakralni objekti pod konzervatorskom zaštitom. Škole, vrtići i sportske dvorane sa suvremenom, energetski efikasnom rasvjetom i pouzdanim, visokog standarda sigurnosti elektroinstalacija također su na listi koju partneri Radek i Dokleja mogu s ponosom pokazati svakom novom naručitelju, a dugogodišnje partnere dočekat će ovog tjedna u srijedu, 20. rujna, u Čakovcu.

Elcopov dan otvorenih vrata u MTC-u u Športskoj ulici 6, u Čakovcu, dan je kada će se i službeno obilježiti 25. obljetnica poduzeća nastalog nakon što su dva poduzetna čovjeka, kolege strukom i prijatelji, donijeli hrabru odluku i uspjeli ostvariti svoju viziju.