Politika i gospodarstvo 21.08.2020. 12:02. Zadnja izmjena: 21.08.2020. 12:02.

Međimurska županija

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Međimurska županija i ove godine obilježava 23. kolovoza - Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, smatrajući da svaka žrtva zaslužuje poštovanje bez obzira u kojem je vremenu nastala te pod čijom ideologijom.

Obilježavanjem ovoga dana Hrvatska se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

U Međimurju se 2011. godine po prvi puta odala počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima kod grobnice Sep u Gornjem Hrašćanu gdje su pronađeni ostaci žrtava te je do danas naša županija jedna od rijetkih koja obilježava ovaj spomendan.

Kod središnjeg križa na čakovečkom Gradskom groblju vijenac je položilo izaslanstvo Međimurske županija i Grada Čakovca, a svijeće su zapalili predstavnici Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava - podružnica Čakovec i Policijske uprave Međimurske. „Prisjećamo se svih žrtava i svih koji su pali zbog bilo čije ideologije i režima te im odajemo poštovanje i zahvalnost. Totalitarni i autoritarni režimi su u Hrvatskoj i Međimurju, kao i diljem Europe, doveli do brojnih stradanja i kršenja ljudskih prava. Svaki zločin treba osuditi, no potrebno je njegovati povijesna sjećanja i podsjetiti na važnost civilizacijskih vrijednosti i temeljnih sloboda posebice povodom ovog spomendana.“, istaknuo je u prigodnom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec koji je dodao kako diljem Međimurja postoje brojne grobnice i spomenici žrtvama brojnih režima te je zahvalio Josipu Kolariću koji niz godina svojim djelovanjem nastoji očuvati spomen na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Obilježavanju su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Josip Grivec, a molitvu za stradale žrtve uputio je župnik župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Josip Župan.

U subotu, 22. kolovoza 2020. godine obilježavanje spomendana i komemoraciju za žrtve grobišta „Sep“održati će Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava- podružnica Čakovec kod grobnice ekshumiranih žrtava u Gornjem Hrašćanu.