Politika i gospodarstvo 21.12.2017. 12:33. Zadnja izmjena: 21.12.2017. 12:36.

Za kraj godine

Godišnja konferencija o korištenju EU fondova: Suradnjom do uspješnih projekata

Kraj godine idealna je prilika za promišljanje o onome što je dosad učinjeno i pogled u budućnost, stoga je REDEA u suradnji s Međimurskom županijom i Tehnološko-inovacijskim centrom Međimurje (TICM) organizirala Godišnju konferenciju na temu „Kako smo iskoristili EU sredstva u Međimurju u 2017. godini i koje su prilike pred nama“ koja se održala 19. prosinca 2017. godine u multimedijalna dvorani TICM-a. Na samom početku župan Matija Posavec naglasio je da su brojni projekti u provedbi rezultat višegodišnjeg sustavnog rada na osmišljavanju i pripremi te je pohvalio dosadašnji rad REDEA-e, TICM-a i MENEA-e u povlačenju sredstava iz EU fondova.

Uvodni dio događanja započela je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović koja je predstavila ključne projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a koji se provode na području Međimurske županije. Riječ je o projektima iz različitih područja s učincima na rast konkurentnosti gospodarstva, unaprjeđenje usluga za građane i očuvanje prirodne i kulturne baštine. Projekt proširenja poduzetničke potporne infrastrukture u Centru znanja predstavio je direktor TICM-a Ivan Plačko. Informacije o aktualnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020., natječajima u tijeku i u najavi, kao i lekcije naučene iz završenih postupaka vrednovanja projekata s prisutnima je podijelio pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić.

Ravnatelj SAFU Tomislav Petric naglasio je da je 2017. godina bila uspješna za Međimursku županiju, da nema poziva za dodjelu bespovratnih sredstava na koji nije dostavljena prijava projekta, a nakon što su potpisani ugovori u vrijednosti iznad 240 milijuna kuna predstoji veliki posao u provedbi projekata do 2020. godine. Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO, prezentirao je rezultate ESIF financijskih instrumenata gdje se Međimurska županija ističe kao najuspješnija. 

U skladu s interesima ciljnih skupina Konferencije održane su dvije panel diskusije, i to na sljedeće teme: Financiranje potreba lokalne zajednice kroz ESI fondove“ i „Podrška poduzetništvu kroz ESI fondove. Na obje rasprave zaključeno je kako su najveći izazovi javnopravnih tijela i poduzetnika u provedbi projekata pravila i procedure javne nabave, ali da je redovita komunikacija ključna za učinkovitu suradnju s provedbenim tijelima pa time i uspješnost projekta.