Politika i gospodarstvo 08.02.2019. 10:29. Zadnja izmjena: 08.02.2019. 10:31.

Čakovec

Gospodarsko-socijalno vijeće MŽ: Okrugli stol Socijalni dijalog kao pokretač promjena

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okruglog stola „Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta.“ U hotelu Park okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ispred nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se zamjenica župana Bojana Hribljan predstavivši projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ unutar kojeg kroz radionice, okrugle stolove i studijska putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na konkretnom je primjeru naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći svojim socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola.

Utjecaj kvalitete radnih mjesta na funkcioniranje tržišta rada

Da je gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o percepciji kvalitete radnih mjesta. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika. Kao najrelevantniji uzimaju se Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Europske unije po zadovoljstvu svojim radnim mjestom - od hrvatskih manje su zadovoljni jedino grčki radnici.

Izvršni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Darko Šeperić zaključio je da je bipartitni socijalni dijalog bolji i učinkovitiji dio socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, no unatoč tome nije dovoljno dobar. Ističe problematiku kolektivnih ugovora u kojima se najčešće ponavlja sadržaj Zakona o radu, umjesto da obuhvaćaju načine konkretne primjene zakonskih regulativa.

Rješavanje gospodarskih i socijalnih pitanja 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga ključnim elementom za kvalitetni gospodarski razvoj, a prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja gotovo da i ne razmatraju.

Zadovoljan radnik je ključ - on je taj koji donosi profit i kao takav najvažniji je svakom poslodavcu. Nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se u buduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka Okruglog stola. Projekt „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“ vrijedan je 962.987,25 kn, a troškove u 100% -tnom iznosu financira Europski socijalni fond.