Politika i gospodarstvo 28.06.2017. 07:17. Zadnja izmjena: 28.06.2017. 07:19.

Sastanak tri župana

Gradnja brze ceste Čakovec – Varaždin i željezničko povezivanje županija sa Zagrebom

Samo nekoliko dana nakon što su održali radni sastanak u Krapini, te pritom potpisali Izjavu kojom zajednički projekt željeznice upućuju Vladi RH na dopunu Nacionalnog programa željezničke infrastrukture, danas su župan Međimurske županije Matija Posavec te župani Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i župan Varaždinske županije Radimir Čačić u Međimurju potpisali Sporazum o suradnji. Kao jedan od prioriteta ovakvog vida suradnje te zajedničkog nastupa istaknuli su razvoj, izgradnju, osuvremenjivanje, obnovu i održavanje funkcionalnosti željezničkog infrastrukturnog sustava, ali ujedno uz razvoj gospodarstva, obrazovanja te zajedničkog gospodarenja otpadom. Sa zaključcima ovog susreta i potpisanog Sporazuma, tri će župana zajednički pristupiti predsjedniku Vlade RH i resornim ministrima, na sastanku koji je sazvan za ponedjeljak, 3. srpnja u Požegi.

 „Ovo je u proteklih tjedan dana naš drugi radni sastanak upravo zato jer smo si zadali jedan tempo i dinamiku rada, s ciljem da u najskorije vrijeme pokažemo i rezultate. Zajedno možemo razvijati naše sredine, pogotovo kada je riječ o velikim infrastrukturnim projektima koji su vezani za sve tri županije i u ovom trenutku su ključna tri projekta koji su naš zajednički interes. Onaj koji je možda zbog najveće udaljenosti od Zagreba najveća potreba Međimurja, svakako je promet i prometna infrastruktura u razvoju cesta i željeznica. Naime mi se u ovom trenutku suočavamo s činjenicom da kroz prometnicu koja spaja dva grada, Čakovec i Varaždin, kroz Nedelišće, Pušćine i Kuršanec, prolazi dnevno 17.0000 vozila. I onda kada vam 17.000 vozila prolazi naseljima pored škola, vrtića i crkve, onda je to ozbiljan problem, sigurnosni i ekološki, pa ćemo zajedno krenuti u projekt gradnje brze ceste Čakovec – Varaždin. Ona će ići paralelno uz željezničku prugu, u prvoj fazi s izlaskom prije mosta preko Drave, a u drugoj fazi gradnjom novog mosta ta će se brza cesta nastaviti iz Varaždina prema Krapini.

Druga tema o kojoj smo veoma ozbiljno razgovarali je tema željezničkog povezivanja Međimurja, Varaždinske županije i Zagorja sa Zagrebom. Riječ je o projektu koji je težak oko pola milijarde eura, za koji postoji europski novac, a koji će put od Čakovca do Zagreba evidentno skratiti s 3 sata na samo 50 minuta. O ovoj temi moramo govoriti jasno i glasno da nas se čuje, treba brzo reagirati, jer je do 9. srpnja otvorena javna rasprava za strategiju željezničkog prometa koju donosi Vlada. Treća tema koja nam je izuzetno važna je tema prijedloga izjednačavanja prosjeka plaća nacionalnom prosjeku, s obzirom da su sve tri županije u istim problemima, a to je 18-19% niži prosjek plaće od nacionalnog prosjeka, pronalazimo rješenja i elemente kako plaće naših ljudi izjednačiti“, jasan je bio domaćin, međimurski župan Posavec.