Politika i gospodarstvo 04.02.2019. 08:20. Zadnja izmjena: 06.02.2019. 09:28.

Razgovor s direktorom T. Markovićem

Najveća banka u domaćem vlasništvu na području Međimurja

Povodom otvorenja nove poslovnice Hrvatske poštanske banke u Čakovcu, razgovarali smo s Tomislavom Markovićem, direktorom HPB-ovog Regionalnog centra za gospodarstvo Čakovec.

U Čakovcu poslujete od 2012., a 2016. otvorili ste Regionalni centar za gospodarstvo u kojem nudite usluge poslovnim subjektima. U siječnju ste preselili na veću lokaciju i najavili širenje poslovanja. Na koji ćete način to ostvariti?

- Zbog povećanja broja klijenata i kreditnog portfelja te boljeg pozicioniranja u regiji preselili smo u nove veće prostore, u Masarykovu 26 u Čakovcu. U poslovanju s klijentima ustrajemo na individualnom pristupu nudeći im brzu i jednostavnu uslugu uz konkurentne cijene. Time im nastojimo olakšati poslovanje, a sebi povećati efikasnost i ostvariti dobar prodajni rezultat. Cilj nam je još snažnije doprinijeti razvoju JLS-a, a pri čemu ističem odličnu suradnju s gradom Prelogom kao i drugim jedinicama lokalne samouprave. 
 
Međimurje postaje sve atraktivnija i razvijenija hrvatska regija, sve je više kvalitetnih poduzetnika i projekata. Kako banke reagiraju na te promjene i kakva je konkurencija? 
- Međimurska županija spada u iznadprosječno razvijene gospodarske regije. Još uvijek zaostajemo za regijama s kojima se želimo i moramo uspoređivati, posebno u segmentu visine prosječne plaće, stupnju obrazovanja te nedostatku visokotehnoloških tvrtki, ali siguran sam da će se pozitivnim mjerama za poticanje gospodarstva koje je donio MINGO situacija znatno poboljšati. Međimursko poduzetništvo temelji se na marljivosti, ustrajnosti i sposobnosti poduzetnika i gospodarstvo ima ključnu ulogu u daljnjem razvoju Županije. Zbog značajnog broja kvalitetnih poduzetnika koji su pretežno izvozno orijentirani, Međimurje je iznimno interesantno bankarskom sektoru. U najmanjoj županiji RH uz HPB posluje još 9 banaka, što je jaka konkurencija s kojom se mi kao najveća banka u domaćem vlasništvu izvrsno nosimo. 
 

U najmanjoj županiji RH uz HPB posluje još 9 banaka što je jaka konkurencija s kojom se mi kao najveća banka u domaćem vlasništvu izvrsno nosimo

Postoje li neke gospodarske grane koje su u fokusu HPB-a?

- Svojom ponudom podržavamo poduzetnike bez obzira kojoj grani gospodarstva pripadaju. Oni su jedan od naših strateških segmenata klijenata i spremni smo im nuditi sve bankarske proizvode prilagođene njihovom poslovanju i potrebama. Do kraja studenoga 2018. HPB je za male i srednje poduzetnike u cijeloj Hrvatskoj povećala kreditni portfelj za 40 posto. U našoj županiji je metaloprerađivačka industrija vodeća grana, pa je i većina naših klijenata iz te djelatnosti. Potencijal u Međimurju ima i kontinentalni turizam u kojem se izdvaja vinarstvo, s velikim brojem visokokvalitetnih vina, u kojem također raste naša uloga. 

Razlikuju li se potrebe međimurskih poduzetnika u odnosu na poduzetnike iz drugih dijelova Hrvatske, što najviše traže i kakav je Vaš odgovor? 
- Svaka regija ima svoje specifičnosti. Poznata je stvar da su međimurski poduzetnici veoma aktivni u povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova pa je stoga i naš fokus kreditiranja i gospodarstvenika stavljen na financiranje i realizaciju investicijskih projekata.
Koliko je poduzetnicima važna digitalizacija bankarstva i mogućnost da što više poslovanja obavljaju internetski? Koje digitalne usluge nudi HPB?
- Veoma im je bitna digitalizacija poslovanja. Širenjem digitalnog poslovanja i novih inovativnih proizvoda HPB danas ne samo da uspješno konkurira stranim bankama, već idemo korak ispred njih. Poslovnim korisnicima pružamo najnaprednije mobilno bankarstvo, omogućili smo da transakcijski račun otvore online te predaju online zahtjev za kredit. Putem aplikacije Moj broker mogu online trgovati vrijednosnim papirima i pratiti stanje portfelja, a aplikacija eCommerce omogućava prihvat kartica za kupnju putem interneta prema najvišim standardima sigurnosti.

Koliko je poduzetnicima važna podrška u pripremi projektnih ideja i obraćaju li se bankarima za savjete? Imate li poruku za poduzetnike koji samo trebaju savjetodavnu uslugu?
- Poduzetnici nam se obraćaju sa svojim idejama i pitaju za mišljenje. Da bi projekt bio kvalitetno pripremljen, važna je savjetodavna uloga banke, posebno početnicima koji nemaju iskustva u realizaciji projekata. Mi smo tu da im svojim znanjem i iskustvom pružimo potporu.

Međimurje ima priliku postati regija snažnog poduzetništva, a banke mogu doprinijeti boljom i povoljnijom uslugom te većom dostupnošću

Sudjelujete li u nekim od subvencioniranih programa za poduzetnike?
- HPB nudi brojne kreditne programe za poticanje poduzetništva koji omogućuju subvencioniranje kamate, instrumente osiguranja poduzetničke investicije, kao i povoljne uvjete kreditiranja. Ističem suradnju s HAMAG-BICRO-om i razne jamstvene programe u kojima sudjelujemo, kao i programe financiranja HBOR-a koji nude vrlo povoljne uvjete kreditiranja. U suradnji s EBRD-om osigurali smo financijski paket od deset milijuna eura namijenjen financiranju poduzetnika putem nekoliko programa - financiranje malog i srednjeg poduzetništva, projekata energetske učinkovitosti te žena poduzetnica.
 

Gdje vidite neiskorištene potencijale ove regiji i mogu li banke boljim uvjetima pomoći da se oni iskoriste?
- Međimurska županija ima veliki potencijal za daljnji razvoj gospodarstva. Prostor za napredak posebno vidim u poljoprivredno-prehrambenom sektoru te razvoju i promociji Županije kao turističke destinacije. Međimurje ima priliku postati regija snažnog poduzetništva, a banke mogu doprinijeti boljom i povoljnijom uslugom te većom dostupnošću. Mi u HPB-u svoj doprinos stvaranju boljih uvjeta za život i razvoju gospodarstva temeljimo na bržem i jeftinijem bankarstvu. 

Po čemu se ponuda HPB-a razlikuje od ponude drugih banaka, što vas izdvaja od konkurencije?
-
Okruženje je iznimno konkurentno i potrebno je puno truda i odlična usluga kako bismo se istaknuli. Rezultati posljednje dvije godine dokazuju da u tome uspijevamo. Naše su usluge sve brže i kvalitetnije, a sve je više onih koji prepoznaju vrijednost i u činjenici da je riječ o banci u hrvatskom vlasništvu. Također, HPB je postala moderna i tehnološki napredna banka koja privlači sve veći broj mlađih klijenata. 

Izvor: 3328