Politika i gospodarstvo 03.02.2020. 07:53. Zadnja izmjena: 03.02.2020. 07:55.

Promocija

Hrvatska se predstavila u Švicarskoj kroz Međimurje, Istru i Varaždin

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Švicarskoj konfederaciji, u Zürichu je održano predstavljanje predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Gospodarski forum, sastanci s predstavnicima turističkih agencija, predsjednicima kantona i gradonačelnicima, izložba fotografija, kulturni program i sajam hrvatskih proizvoda samo su neke od aktivnosti održane tijekom dvodnevnog predstavljanja Hrvatske u najvećem švicarskom gradu. Priliku za svoju promociju tako su dobile Međimurska županija te gradovi Poreč i Varaždin.

Otvarajući izložbu pod nazivom, „Hrvatska: Od osamostaljenja do predsjedanja Vijećem Europske unije“, generalni konzul Slobodan Mikac govorio je o novijoj hrvatskoj povijesti no, prije svega, istaknuo snažnu želju za gospodarskim povezivanjem dviju država, jačanjem kulturne suradnje i povezivanje gradova i županija. „Veleposlanstva i konzulati imaju zadatak otvarati vrata suradnje, no gradovi i županije tu priliku moraju iskoristiti. Zahvaljujući fotografijama Večernjeg lista-Pixsella i Foto kluba Sloboda Varaždin, mnogi će se još jednom podsjetiti za velike sportske uspjehe koje je naša zemlja ostvarila, inovativne tehnologije Mate Rimca i brojne svijetle trenutke naše novije povijesti “.

Za nazočne uzvanike političkog, gospodarskog i društvenog života prikazan je film o Međimurju, a župan Međimurske županije Matija Posavec govorio je o dosadašnjoj suradnji i gospodarskim pokazateljima, zahvalivši prije svega Zavičajnom društvu Međimurje u Švicarskoj koji su u proteklih 28 godina svojom aktivnošću bili uzor mnogim drugim društvima. „Posljednjih godina razvija se pozitivna gospodarska suradnja s obzirom na ulaganja investitora iz Švicarske zahvaljujući kojima bilježimo nekoliko snažnih proizvoznih poduzeća, a uskoro slijedi još jedno potpisivanje ugovora o ulaganju u proizvodnju metalnih konstrukcija. Švicarci cijene činjenicu da je dr.Rudolf Steiner rođen u Međimurju zbog čega postoji snažni interes Dornacha, mjesta gdje se nalazi svjetski centar antropozofije čiji je Steiner utemeljitelj. Prepoznavši održivost turizma, ulaganje u prirodne i kulturne vrijednosti, Međimurju je dodijeljena i Švicarska turistička nagrada (The Swiss Tourism Award – STA).“

Na sajmu hrvatskih proizvoda najviše pozornosti izazvali su istarski tartufi i maslinovo ulje te međimurska vina nagrađena s čak 11 Decantera, a koje je su ime Turističke zajednice Međimurske županije i udruge vinara Hortus Croatie prezentirali Petra Murković i Filip Jakopić. Nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja svojim su nastupom predstavili sopranistica Blanka Tkalčić u pratnji Danijela Ota, te gardisti Zrinske garde Čakovec Davor Bratković i Mladen Obadić.

Radnim sastancima vezanima uz daljnje dogovore o povezivanju švicarskih gradova i kantona nazočili su u ime grada Varaždina Raymond Rojnik, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te međimurski župan Matija Posavec sa hrvatske strane, te predsjednik kantona Aargau dr. Marcus Diethe i gradonačelnici gradova Ticino, Locarno i Spreitenbach, Claudio Franscella, Alain Scherrer i Valentin Schmid sa švicarske strane.

Održan je i radni sastanak sa generalnim direktorom švicarskog turoperatora Balkan Holidays Pavlom Pavlovićem s ciljem uspostave partnerstva koje će rezultirati novim turističkim dolascima gostiju visoke platežne moći. Na sastanku su istaknute specifičnosti švicarskog tržišta i mogućnosti poboljšanja nastupa na tom tržištu. Predstavljena je ponuda kontinentalnog dijela Hrvatske, te kako je i sam predstavnik švicarskog turoperatora istaknuo, potencijal koji kontinentalni dio Hrvatske ima, posebice Međimurje, osnova je za izradu novog programa za Hrvatsku.

„Švicarsko gospodarstvo jedno je od najstabilnijih u svijetu, a karakterizira ga izuzetno razvijena konkurentnost, produktivnost i primjena visokih tehnologija i drago mi je da imamo mogućnost surađivati s njima. Od nekada su naši Međimurci razmišljali lokalno, a djelovali globalno što je uostalom često isticao upravo dr. Rudolf Steiner koji je rekao da mu je rođenje u Međimurju i život u Švicarskoj omogućilo da spozna bitne odrednice prema kojima bi se jednog dana trebao ujediniti svijet. Mi smo ovdje da, uz pomoć naše diplomacije, iskoristimo pružene šanse i najavljujem skori dolazak u Međimurje nekoliko utjecajnih predstavnika gospodarstva Švicarske“, zaključio je župan Posavec.