Politika i gospodarstvo 30.11.2017. 12:26. Zadnja izmjena: 30.11.2017. 12:30.

Povrćarstvo

Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća u Međimurju

U organizaciji Gospodarskog lista te Društva agrarnih novinara Hrvatske u LifeClass Termama Sveti Martin održan je 3. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća koji je ujedno i međunarodnog karaktera jer na njemu sudjeluju i predavači iz Izraela. U ispunjenoj konferencijskoj dvorani, naglasak je stavljen na potrebe i probleme tržišta te poljoprivrednih proizvođača, rješavanje aktualnih izazova kako bi se pridonijelo razvoju hrvatskog povrćarstva.

Povrćarstvo je visoko rizična poljoprivredna djelatnost. Izložena je prirodnim nepogodama, a kao proizvodna grana izložena je stalnim promjenama na tržištu. „Vjerujem da će ovaj skup postati tradicionalan. Na ovom seminaru će proizvođači i stručnjaci razmjenjivati svoja iskustva, kao što je to dobra tradicija u većini europskih i svjetskih zemalja“, rekao je Majdak. Svaki skup doprinosi razvoju navedene tematike, a u samim panel diskusijama u naredna tri dana dotaknut će se teme vezane uz tehnologiju, uzgoj, proizvodnju i plasman domaćih proizvoda na tržište.

Bitno je spomenuti da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH potpisalo Sporazum s državom Izrael o mogućnost poljoprivredne proizvodnje te će se ubuduće njihova znanja i iskustva doprinijeti boljoj poljoprivrednoj proizvodnji, hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima kako bi se unaprijedio razvoj povrtlarske kulture u Hrvatskoj. „Priča o uspjehu Izraelske poljoprivrede, usko je povezana sa suradnjom s poljoprivrednicima te temeljem naše dobre prakse, pozivam Vas slijedeće godine u Tel Aviv na konferenciju i sajam Agritech Izrael koja je platforma za povezivanje više od 1000 proizvođača i prisutnih dionika“, pojasnila je konzulica Irit Shneor.