Politika i gospodarstvo 26.03.2017. 21:25. Zadnja izmjena: 27.03.2017. 07:10.

Gradska uprava Čakovca

Inspektorica Ministarstva financija češljala dokumente

Kako doznajemo, a podatak su nam potvrdili i u nadležnom Ministarstvu, nedavno je u upravi Čakovca boravila inspektorica Ministarstva financija, kako se pretpostavlja, temeljem prijave nezavisnog gradskog vijećnika Predraga Kočile koji sumnja u zakonitost isplate dnevnica za putovanje u Izrael pročelniku Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Davidu Vugrincu i zamjeniku gradonačelnika Romanu Bogdanu.

-U tijeku je obavljanje izravnog proračunskog nadzora u Gradu Čakovcu nakon čega slijedi sastavljanje zapisnika i drugih propisanih radnji, odgovorili su na naš upit iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva. Je li inspekcija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, odnosno financijama Grada još nije poznato, no, jasno je da za razliku od Državnog ureda za reviziju koji nadzore obavlja na temelju svog godišnjeg plana (revizori su ovih dana primjerice bili u Međimurskoj županiji, te u Općini Nedelišće, a u Gradu Čakovcu prošle godine kad su češljali poslovanje za 2015. godinu) inspekcija Ministarstva u određeni subjekt, ipak, dolazi u izvanrednim slučajevima.

KOME SE SVE ZAMJERIO KOVAČ?

U kuloarima se već duže vrijeme govori i da je protiv čakovečkoga gradonačelnika Stjepana Kovača, osim one koju je podnositelj Predrag Kočila javno obznanio) podnijeto još niz kaznenih prijava, no, potvrde iz Državnog odvjetništva, nema. -Podaci o tome jesu li protiv neke osobe podnijete kaznene prijave tajni su prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, kaže glasnogovornik županijskog Državnog odvjetništva u Varaždinu Darko Galić.

SDP DIPLOMATSKI

Kako komentira izvanredni nadzor u Gradu osobito u svjetlu činjenice da je on proveden uoči lokalnih izbora na kojima su glavni favoriti čelni ljudi članovi njegove stranke upitali smo i predsjednika Županijske organizacije SDP-a Mladena Novaka koji kaže:  -SDP će uvijek podupirati brzo i temeljito provođenje svih istraga i inspekcija, te u potpunosti poštovati i podržavati rad nadležnih institucija. Grad Čakovec već godinama slovi kao jedinica lokalne samouprave koja je svojim poslovanjem i djelovanjem jedna od najtransparentnijih u Hrvatskoj. Zato očekujem da će nadzor biti kvalitetno proveden i otkloniti sumnje koje, eventualno, postoje. Aktualnog gradonačelnika Stjepana Kovača za novi je mandat kandidirala Gradska organizacija SDP-a Čakovca i uvjeren sam da će njeni članovi svoje odluke i dalje donositi vođeni najboljim interesom stranke i vrijednostima za koje se zalaže, kaže M. Novak.

Naposljetku, na naš upit sam Stjepan Kovač potvrdio je da se u Gradu obavlja proračunski nadzor Ministarstva financija. -Čim završi i nakon što dobijemo rezultate izvijestit ćemo javnost, pogotovo iz razloga što će, prema našim saznanjima, rezultati nadzora biti nama u prilog, ističe Kovač.