Politika i gospodarstvo 07.10.2016. 12:54.

HGK - Županijska komora

Invalidne osobe imaju sposobnosti kojih se ne možemo odreći

HGK-Županijska komora Čakovec bila je u srijedu, 5. listopada, domaćin stručnog skupa pod nazivom "Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet" što su ga zajednički pripremili Hrvatska gospodarska komora i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. O raznim aspektima ove tematike okupljenim predstavnicima tvrtki, ali i zainteresiranih civilnih udruga, govorio je niz stručnjaka iz institucija koje se bave pitanjima profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom i razvojem tržišta rada. Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u uvodu je podsjetila da je poslodavcima koji zapošljavaju 20 ili više radnika zakonom propisana dužnost da zaposle i određeni broj osoba s invaliditetom.

- Neutemeljeno je uobičajeno mišljenje da invaliditet znači nesposobnost, da invalidna osoba neće moći radne zadatke izvršavati jednako dobro kao i zdrava i da će biti puno na bolovanju, rekla je. Na skupu su iznijeti primjeri dobre prakse poslodavaca koji već godinama zapošljavaju osobe s invaliditetom i imaju odlična iskustva, kako je rečeno. Sudionici skupa upoznati su i s načelom razumne prilagodbe koje uključuje niz mjera za otklanjanje smetnji koje priječe invalidnim osobama da budu učinkovite kao i drugi zaposlenici. One nisu poslodavcu prevelik teret, najčešće su to tek neke preinake u procesu rada ili fleksibilno radno vrijeme i ne nose mu trošak.

Hrvatska će za koju godinu imati manjak radne snage i mora iskoristiti potencijal osoba s invaliditetom, rečeno je, jer bez obzira na stupanj invaliditeta one imaju sposobnosti kojih se ne možemo odreći. Zapošljavanje osoba s invaliditetom daje i prilike. One su u i kupci i korisnici usluga pa će poslodavci koji u kreiranju svojih proizvoda koriste njihovu suradnju najbolje moći zadovoljiti različite potrebe a time i poboljšati konkurentnost. I država pomaže, rečeno je, poslodavcima za zapošljavanje osoba s invaliditetom daje i neke poticaje i pogodnosti, poput dodatka za smanjenu učinkovitost, oslobođenje od plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, smanjenja kamata na kredite za nabavku strojeva i opreme i sl.