Politika i gospodarstvo 05.02.2016. 11:34. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Stranačko uhljebljivanje?

Ivančica Somođi: "Ovo je beskrupulozno političko kadroviranje" 

Županijska bolnica Čakovec traži managera s 10 godina radnog iskustva u struci i 5 godina iskustva na rukovodećim položajima - još jedno stranačko uhljebljivanje?

Na internetskim stranica Županijske bolnice Čakovec raspisan je natječaj za 10 djelatnika, od kojih devetero zdravstvene struke, a jedan manager u zdravstvenom sustavu. Ali, ono što ubada u oči, jest uvjet za managera: on mora imati „10 godina radnog iskustva u struci (od toga 5 godina na rukovodećim položajima)“.

Iskreno se nadamo da će manager s 5 godina na rukovodećim položajima smanjiti gubitke poslovanja ove ustanove koja kronično grca u dugovima, usprkos izmjene nekolicine sanacijskih upravitelja. Bilo bi dobro, a i u interesu svih građana, da se prilikom zapošljavanja budućih ekonomskih stručnjaka traži dokument Vizija i akcijski plan smanjivanja duga Županijske bolnice Čakovec.

Tako bi se na natječaj javili i sposobni, ne samo podobni stranački uhljebi.

Najzanimljivija je činjenica da se otvara NOVO rado mjesto, dakle manager u zdravstvu do sada nije postojao u ŽB Čakovec. Prema dostupnim podacima ne postoji sistematizacija takvog radnog mjesta sa opisom poslova. Još zanimljivija je činjenica da je odobrenje za raspisivanje natječaja došlo na zadnjoj sjednici sanacijskog vijeća, dakle u trenutku kada je jasno da dolazi kraj mandata sanacijskom upravitelju koji je došao isključivo  po političkoj liniji (kao i cijelom sanacijskom vijeću). U svim suvremenim demokracijama, prilikom promjene vlasti, osobe koje su politički kadrovirane odlaze zajedno sa politikom. Svjedoci smo pokušaja samozapošljavanja na mjesto koje nije postojalo, koje se „izmišlja“ u posljednjim trenucima mandata pod maskom boljeg funkcioniranja sustava koji je dokazao da može funkcionirati. Podsjećamo da je ŽB Čakovec pri pružanju usluga i kvaliteti zaposlenika uvijek pri vrhu ljestvice najboljih bolnica u Hrvatskoj. To je rezultat dugogodišnjeg rada svih zaposlenika, bez managera. 

Dakako da je iskustvo managera važno, jednako kao i nezavisnost mišljenja te spremnost na odlazak ukoliko je pozicija politička. Ključna je snaga managera njegova sposobnost da postiže poslovne ciljeve, kao smanjenje dugova, radeći s postojećim ljudima u ustanovi. To zahtijeva rukovodne kvalitete, a ne stranačku podobnost. S obzirom da se dosadašnji sanacijski upravitelj više bavio vlastitom promidžbom, logom bolnice ili mobitelima, nadamo se da će novi manager biti uspješniji od trenutnog.

Ovakvo beskrupulozno političko kadroviranje spriječila bi svaka stranka koja drži do političke korektnosti u političkoj areni. 

Izvor: Ivančica Somođi, povjerenik za HDZ GRADA ČAKOVCA