Politika i gospodarstvo 27.03.2017. 07:10.

Predrag Kočila

Je li gradonačelnik zlorabio položaj?

Najžešći javni kritičar aktualne gradski vlasti, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću dr.sc. Predrag Kočila DORH-u je podnio kaznenu prijavu protiv čakovečkog gradonačelnika Stjepana Kovača i to, kako je obrazložio,zbog isplate dnevnica zamjeniku gradonačelnika Romanu Bogdanu i pročelniku gradskog Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Davidu Vugrincu za službeno putovanje u Izrael u čijem su gradu Kiryat Tivonu spomenuti boravili u travnju prošle godine. Kočila smatra da je gradonačelnik kao odgovorna osoba počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabe položaja i ovlasti.

-Zamjeniku i pročelniku su isplaćene dnevnice, svakome po 3.923 kune čime su osim navedene odredbe Kaznenog zakona u najmanju ruku prekršeni još i Zakon o porezu na dohodak, Pravilnik o porezu na dohodak kojima se detaljnije uređuju pravila o isplati dnevnica za službena putovanja u zemlji i inozemstvu za korisnike državnog proračuna kao i Uredba o izdacima za službena putovanja u inozemstvo. Smatram da je gradonačelnik iskoristio svoj položaj i ovlast (odobravajući isplate dnevnica na koje adresati nemaju pravo prema gore navedenim propisima), te isplatom dnevnica iz gradskog proračuna drugim osobama (Bogdanu i Vugrincu) pribavila nepripadnu korist bez pravne osnove i prouzročila štetu proračunu Grada Čakovca, ističe Kočila dodajući i da je Romano Bogdan naknadno u gradsku blagajnu vratio isplaćeni mu iznos.

Prema neslužbenim informacijama za Kočilu je navodno sporno to što je Kovač odobrio isplatu dnevnica premda je čakovečka delegacija u Izraelu imala plaćenu većinu ili sve troškove. Podsjetimo, gradonačelnik Stjepan Kovač nedavno pak je podnio privatnu tužbu protiv vijećnika Kočile jer ovaj, kako je obrazložio Kovač – već duže vrijeme iznosi niz uvreda, kleveta i neistina, iako je kao gradski vijećnik upućen u sve projekte i poslovanje Grada.