Politika i gospodarstvo 30.05.2016. 08:45. Zadnja izmjena: 30.05.2016. 08:50.

Kako je preloški gradonačelnik "stao na žulj" ljubiteljima životinja

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sredinom ožujka na adresu Povjerenstva za izradu izmjena Zakona o zaštiti životinja, koje djeluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede, uputio je neuobičajeno oštar dopis u kojem se obrušio na novi zakon i "one koji su takav zakon napisali i izlobirali"

Naime, u Zakon se želi ugraditi niz novih obveza za jedinice lokalne samouprave koje općine i gradovi niti financijski, a niti po svojim kapacitetima neće moći podnijeti. Gradonačelnik Kolarek, koji u svojem dopisu kaže da je "zaprepašten količinom nesposobnosti, neznanja i isključivosti onih koji će ovakav zakon propisati" upozorava da ovakav zakon u konačnici kompromitira i dobrobit životinja. Situaciju oko broja pasa u Međimurskoj županiji Kolarek naziva kritičnom, pa traži da se iz prijedloga zakona makne obveza označavanja i cijepljenja protiv bjesnoće za životinje u skloništu, već da se to radi kad budu išle poznatom vlasniku, na njegov trošak.

Budući da je Kolarek veterinar po struci, sa stručnog stanovišta može si dopustiti slobodu upozoriti da je cijepljenje protiv bjesnoće prilikom dolaska životinje u sklonište nepotrebno i u suprotnosti sa znanstvenim činjenicama , jer za stvaranje imuniteta treba proći najmanje 14 dana, a zabranjeno je cijepiti životinje nepoznatog statusa najmanje 6 mjeseci, pa pita koji je smisao cijepljenja ako životinji možda prijeti usmrćivanje?. Također traži smanjenje propisanog roka sa sadašnjih 60, za koliko se vremena od držanja u skloništu životinja može usmrtiti, na 10 dana. Obavezu jedinica lokalne samouprave o financiranju liječenja ozlijeđenih životinja treba, smatra Kolarek izbaciti iz zakona, a i obaveznu kastraciju i sterilizaciju u skloništima. Propisana mjera trebala biti prepuštena na volju vlasnika skloništa i na njegov trošak. Iz zakona bi trebalo izbaciti i zabranu o držanju pasa na lancu, ili u ograđenom prostoru i treba dopustiti lokalnoj zajednici da sama propiše tu problematiku...

Mi nismo mrzitelji životinja

- Mi nismo mrzitelji životinja, kakvima nas neke udruge žele prikazati. Mi volimo životinje, ali ih ne izjednačavamo s ljudima. Najoštrije osuđujemo mućenje životinja , ali to nije isto što i usmrćivanje na stručan i bezbolan način. Ako netko u skloništu želi držati životinje bez vremenskog ograničenja, poštujemo to i podržavamo, ali, neka netko poštuje i naše stavove i naše obveze koje imamo prema građanima...a ne ovako, da nam se nameću financijske obveze i pravila, piše Kolarek, uz jednu pomalo nespretnu usporedbu:- ako su napuštene životinje naše, dopustite da učinimo s njima što kao vlasnici smijemo, poštujući kazneni zakon.

Ako netko ima svinju, ili neku drugu životinju koju smije zaklati (poštujući propise o omamljivanju) zašto isto tako ne bi mogao dati usmrtiti psa na bezbolan i stručan način? Bit ćemo sretni ako netko udomi svaku napuštenu životinju i dat ćemo priliku za to, ali morate znati da je broj napuštenih pasa veći od onih koji ih žele udomiti i veći od naših proračunskih mogućnosti, kaže Kolarek u dopisu. Iako su na stranu Ljubomira Kolareka na protekloj sjednici Kolegija gradonačelnika i načelnika, stale sve međimurske općine i gradovi, osim Grada Čakovca, preloški gradonačelnik na sebe je navukao bijes ljubitelja životinja, pa je na društvenim mrežama bila otvorena prilično žustra rasprava, a gradonačelnik je bio izložen uznemirujućim i prijetećim porukama.