Politika i gospodarstvo 05.12.2017. 22:55. Zadnja izmjena: 05.12.2017. 22:58.

30. studenog

LAG Međimurski doli i bregi organizirao studijsko putovanje u Baranju

Članovi Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju po Baranji imali su prigodu upoznati bogatu turističku i gastronomsku ponudu temeljenu na prirodnoj i kulturnoj baštini Baranje. Jednodnevno studijsko putovanje za svoje članove LAG Međimurski doli i bregi organizirao je 30. studenog, u suradnji s LAG-om Baranja, s kojim ostvaruje višegodišnju uspješnu suradnju te zajedničke projekte, zahvaljujući kojima će se bolje povezati ove dvije hrvatske regije na području održivog ruralnog razvoja. Međimurje i Baranja imaju svoje lokalne prepoznatljive vrijednosti na kojima dva LAG-a temeljeuspješnu suradnju, a spona uspješne suradnje i razmjene pozitivnih iskustava u cjelovitom ruralnom razvoju je zavičajna zajednica Međimuraca koji žive u Baranji.

Prijem za članove LAG-a Međimurski doli i bregi organiziran je u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. Tamo je predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Krištofić posebno je naglasila kako ova dva LAG-a čekaju konačan odabir dva zajednička projekta koji će biti sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda, jedan namijenjen mladima, a drugi Baranjskim Međimurcima, zahvaljujući kojima će proširiti višegodišnju uspješnu suradnju.  Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi na studijskom putovanju imali su prigodu upoznati dio bogate, višestoljetne vinogradarske tradicije u Baranji, koja im je predstavljena u svjetski poznatom podrumu tvrtke Belje u Kneževim Vinogradima.

Na bogatoj gastronomskoj i enološkoj tradiciji Baranja posljednjih godina temelji i svoj turistički razvoj, koji je posebno uspješan u etno selu Karanac, gdje su u tradicijskim panonskim kućama s tipičnim trijemovima uređeni novi smještajni kapaciteti. Članovi LAG-a Međimurski doli i bregi tako su posjetili Seosko gospodarstvo Ivica i Marica, koje je proglašeno najboljim seoskim domaćinstvom u Hrvatskoj, te vinariju Svijetli dvori u kojoj su posjetiteljima, uz vrhunska vina, ponuđeni i drugi tradicionalni poljoprivredni proizvodi – baranjski kulen, slanina, kobasice, paprika i domaći med. U Karancu, u poznatom etno - restoranu Baranjska kuća, članovi LAG-a kušali su odlične specijalitete od dunavske ribe te razgledali ''ulicu zaboravljenog vremena''.

Na bogatoj tradicijskoj baštini u Baranji se sve intenzivnije razvija i suvremena turistička ponuda, pa su članovi LAG-a Međimurski doli i bregi imali prigodu posjetiti i kamp za bicikliste u mjestu Suza koji privlači sve više poklonika cikloturizma. 

Tijekom studijskog putovanja po Baranji organiziran je i posjet vinariji Gerstmajer u Zmajevcu, čiji vlasnik Mihalj Gerštmajer nastavlja vinarsku tradiciju dugu već četiri generacije. U njegovoj vinarijiorganizirana je i prezentacija još jednog tradicijskog proizvoda – baranjskog meda, o čijoj je proizvodnji govorio poznati pčelar i uzgajivač matica dr. sc. Stipan Kovačić, inače predsjednik LAG-a Baranja. Na njegovom imanju godišnje se proizvede čak 17 tona vrhunskog meda. 

Tijekom ovog studijskog putovanja po Baranji članovi LAG-a Međimurski doli i bregi imali su prigodu vidjeti niz primjera dobre prakse u ruralnom razvoju, koji uspješno spajaju bogatu baštinu i tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju Baranje s novim trendovima i zahtjevima modernih potrošača, no prije svega vrlo uspješne primjere povezivanja dionika ruralnog razvoja te međusobnu suradnju lokalnih proizvođača i pružatelja usluga koji zajedno stvaraju novu ponudu i kvalitetu te tako ostvaruju dodanu vrijednost na dobrobit lokalne zajednice.