Politika i gospodarstvo 16.04.2017. 18:22. Zadnja izmjena: 16.04.2017. 18:22.

Goričan

Mario Moharić: Ovo se nikad nije dogodilo u cijeloj Europi!

Općina Goričan je u poslovanju tijekom 2016. godini zabilježila manjak od 711 tisuća kuna. Na sliku poslovanja najviše utječe činjenica da je Općina imala značajne izdatke za niz investicija, a na naplatu joj je stigao i njezin udio u podizanju trafostanice u industrijskoj zoni, rekao je općinski načelnik Mario Moharić obrazlažući općinskim vijećnicima obračun proračuna za prošlu godinu, na sjednici održanoj u utorak, 4. travnja. No, kako je u pretprošloj godine ostvaren višak od 540 tisuća kuna ukupni rezultat poslovanja je manjak od 171 tisuće kuna, njega će se prenijeti u ovu godinu i bit će uračunat u ovogodišnji proračun pri njegovom prvom rebalansu.

Moharić je prvi rebalans predložio već za ovu sjednicu s namjerom da se u njega uključi i projekt turističko-sportskog centra "Ribnjak" na Šoderici u Goričanu, vrijednosti 255 tisuća eura, odnosno oko 1,9 milijuna kuna. Za njega je nedavno odobrena pomoć EU u sklopu programa INTERREG, kao dio projekta razvoja turizma na Muri i Dravi "Dvije rijeke-jedan cilj", u prekograničnoj suradnji više općina donjeg Međimurja i lokalnih samouprava s mađarske strane Mure. No, rebalans nije prihvaćen. Rebalans je dobio šest glasova od devetoro prisutnih vijećnika. Protiv su bili HDZ-ovi vijećnici Franjo Šavora i Marino Mesarić – da oporba bude protiv nije neobično. Ali jest to što su se podijelili vijećnici Hrasta, predsjednik vijeća Andrej Blagus ga podržao, ali Bojan Dominić nije. Ovo odgađanje, ovog trenutka, nema neposrednog značenja za realizaciju samog projekta jer rok u kojem ga Općina mora realizirati je 18 mjeseci.

Općinsko Vijeće  za novo odlučivanje o rebalansu mora uzeti stanku od dva mjeseca, što znači da će o njemu odlučivati njegov novi sastav. Načelnik Moharić nedovoljnost podrške prijedlogu rebalansa je teško primio; smatra ga opiranjem europskom projektu u koji je on osobno uložio puno truda i, kaže da se to nikad nije dogodilo u cijeloj Europi. Oni koji rebalans nisu podržali kažu da ne odbijaju pomoć iz Europe, ali da već stvorene obveze nameću pitanje otkuda će se osigurati novac za vlastito učešće Općine u ovom projektu.