Politika i gospodarstvo 13.02.2018. 06:21. Zadnja izmjena: 13.02.2018. 06:21.

O mukama mještana

Marta Novak iz Donjeg Koncovčaka: Kanididirala sam se zbog smrada!

Kako se živi u Donjem Koncovčaku te koji problem muče mještane ovog kraja otkrila nam je novoizabrana predsjednica Vijeća mjesnog odbora Marta Novak (62). Umirovljena prodavačica nedavno se na ovaj način angažirala u svojoj zajednici, a na kandidaturu za javnu funkciju nagnao ju je – smrad. - Najveći problem našeg sela je nedostatak kanalizacije. Svjesni smo da ju nećemo tako skoro dobiti jer imamo mali broja kućanstava, a investicija je jako skupa. Skup je i odvoz septičkih jama pa ljudi puštaju gdje stignu. Često se zbog nagiba sve zadržava u donjoj ulici pa se podno naših prozora širi nesnosan smrad, istaknula je u razgovoru. Osim puštanja otpadnih voda u dvorišta i obližnje kanale dodatni problem predstavlja i nepostojanje adekvatnog sustava oborinske odvodnje. Dok Županijska uprava za ceste Međimurske županije, Općina Selnica i Međimurske vode prebacuju lopticu odgovornosti, problemi se gomilaju – propusta ispod asfalta sve je više, a pucanje zemlje sve je učestalija pojava. 
- Na nekoliko mjesta popucao je brijeg kod kapelice jer se sve slijeva nizbrdo. Trebalo bi to sanirati i riješiti odvodnju kako bi voda barem imala kamo otjecati, mišljenja je M. Novak. 

Za mjesto poput austrijskih

Uz uređenje komunalne infrastrukture valja voditi računa i o uređenju. - Imamo jako lijepu prirodu, ali krajolik treba održavati. Želja mi je da naša sela i cijela Selnica izgledaju kao idilična, brdska selu u Sloveniji ili Austriji, objašnjava naša sugovornica. S tim ciljem neprestano predlaže ideje vezane uz uređenje, koje je – priznaje, selnički načelnik u početku odbijao, no kasnije shvatio da drže vodu i počeo ih primjenjivati. 

- Ženska logika i smisao za estetiku razlikuju se od muškog. Ove godine napokon će se nabaviti kosililca pa će naša komunalna služba održavati parkove i groblja. Dosad je to radio koncesionar koji nije imao adekvatne strojeve pa to nije baš lijepo izgledalo, kaže predsjednica MO-a te dodaje da joj se na listi prioriteta nalazi i rješevanje zapuštenih kuća koje nagrđuju ljepotu naselja. Iako mnogi mještani Donjeg Koncovčaka rade u inozemstvu te kući dolaze tek povremeno, neprestano se, kaže, pojavljuju nova lica koja ulijevaju nadu da naselje neće izumrijeti. Kvaliteti života doprinijet će i asfaltiranje ulice Flac koje je u planu za ovu godinu, a kao jednu od želja Marta Novak navodi uređenje šetnice uz vikendice s koje bi pucao pogled na prekrasne brežuljke gornjeg Međimurja.