Politika i gospodarstvo 04.03.2016. 13:32. Zadnja izmjena: 04.03.2016. 13:34.

Poljoprivredna konferencija

Matija Posavec: Početak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima

S ciljem podrške poljoprivredno – prehrambenom sektoru, kroz poboljšanu suradnju sa županijskim institucijama i službama, te predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, održana je prva poljoprivredna konferencija „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurja.

Multimedijalna dvorana Tehnološko – inovacijskog centra Međimurja tako je ugostila mnoge relevantne goste iz sektora poljoprivrede, kao i predstavnike važnijih službi i institucija. Među ostalima, prisutni su bili župan Međimurske županija Matija Posavec, zatim ispred Ministarstva poljoprivrede Marin Kukoč, voditelj službe za programiranje, praćenje, evaluacija i promidžbu EU programa ruralnog razvoja te direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović. U sklopu konferencije održano je nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj su sudjelovati predstavnici poljoprivredno – prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa, a time i konkurentnosti sudionika poljoprivredno – prehrambenog sektora Međimurske županije. 

U dvije plenarne sesije, kako je bila koncipirana, sama konferencija postala je mjesto susreta međimurskih poljoprivrednih proizvođača, prehrambeno prerađivačke industrije, predstavnika relevantnih državnih i lokalnih institucija te znanstvene zajednice. Među predavačima su bili jedna od glavnih organizatorica konferencije Valentina Hažić, Goran Levačić, Andrija Lesar, Milorad Šubić, Helga Dujmović i Tihomir Šašić.

Dojmovi su nakon konferencije bili iznimno pozitivni, a župan Posavec rekao je kako je to tek početak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima kako bi se poboljšao dijalog, promovirale nove ideje i predložili koncepti koji će rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljnoj na znanju. - Jedan od ciljeva ove politike je i poticanje mladih poljoprivrednika. Zato apeliram na one koji imaju godine iskustva da podijele svoje znanje s mlađim naraštajima, a mlade pozivam na inicijativu, zaključio je Posavec i za kraj poručio svima da razmišljaju u smjeru konzumiranja naše domaće hrane jer je upravo to jedan od najkonkretnijih načina pomoći poljoprivrednicima.