Politika i gospodarstvo 04.12.2018. 14:38. Zadnja izmjena: 04.12.2018. 14:40.

Inicijativa

MDS: Inicijativa za besplatne udžbenike za srednjoškolce

Međimurski demokratski savez pokreće inicijativu prema Međimurskoj županiji u cilju osiguravanja sredstava, u Proračunu za 2019. godinu, za nabavu udžbenika za srednju školu. O samoj inicijativi više nam je rekao Željko Pavlic, predsjednik MDS-a:

- MDS pokreće ovu inicijativu ponukani prijedlozima da se trošak nabave udžbenika za osnovno školstvo prebaci na državni proračun, što je i logično, jer je  osnovno školstvo i Ustavom definirano kao obavezno i trebalo bi biti u cjelosti na državnom proračunu.

S obzirom da će se, po svemu sudeći, trošak nabave udžbenika za osnovnu školu, prebaciti na državu, otvara se prostor da se sredstva predviđena za tu namjenu u proračunu za 2019. godinu prenamjene za nabavu udžbenika za srednje škole. Što je i logično jer je županija njihov osnivač. 

Dva su osnovna razloga zašto bi županija trebala i dalje financirati program nabave udžbenika. Prvo, i dalje veliki broj Međimuraca dobiva male plaće, pa će im ova pomoć dobro doći da im se smanje ukupni troškovi školovanja. I drugo, osim ove socijalne dimenzije, podupiranjem srednjeg školstva uputit ćemo i poruku o važnosti obrazovanja za Međimursku županiju, jer je naša županija još uvijek pri dnu Hrvatske po broju visokoobrazovanih kadrova.

Mi u MDS-u se nadamo da će ova naša inicijativa biti prihvaćena i da će Međimurska županija biti prva županija koja će osigurati besplatne udžbenike za svoje srednjoškolce.

Izvor: Željko Pavlic