Politika i gospodarstvo 10.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 11:23.

MDS: Zdravlje društva prije bogatstva

MDS je u subotu, 28. prosinca održao izvještajno-tematsku skupštinu na kojoj je usvojio platformu za izlazak na izbore za Europski parlament u svibnju 2014. godine. Na njih će izaći samostalno ili u koaliciji sa srodnim strankama na temeljima ove platforme, rekao je Željko Pavlic, predsjednik stranke i predlagač platforme. Pred EU je izazov dugoročnih posljedica krize, a birači, građani EU, mogu utjecati na izbor politike kojom će se s njima suočiti. Europske nacije trebale bi zdravlje društva staviti prije stvaranja bogatstava, većim ulaganjima u građane i njihovu zaštitu, rekao je Pavlic. Istaknuo je i značajnu ulogu Odbora regija EU – on predstavlja lokalna i regionalna stajališta o zakonodavstvu EU-a. Komisija, Vijeće i Europski parlament moraju se njim savjetovati prije donošenja odluka na razini EU-a o pitanjima vezanima uz lokalnu i regionalnu samoupravu. To je politika koja se ne provodi u Hrvatskoj, i svakako bi jedan od ciljeva MDS-a u Europskom parlamentu, ako dobije predstavnika, bio da upozori na sve nedostatke u sustavu lokalne i regionalne samouprave i odnosu centralne hrvatske vlasti prema onima nižih razina.
Ovi nedostaci bili su glavna točka drugog Pavlicovog izlaganja, izvješća o radu stranke u proteklih godinu dana. Nekoliko se puta moralo i glasno, preko medija, reagirati na inicijative iz centralne vlasti koje idu u pravcu slabljenja ustavnog položaja regija i mogućnosti da Međimurska županija izgubi najviši status regionalne samouprave, rekao je. Prvi put radilo se o najavi podjele Hrvatske na pet upravnih regija i formiranja pet sjedišta-uprava svih državnih i javnih institucija, drugi put na Zakon o regionalnom razvoju, koji Hrvatsku dijeli na pet planskih regija – tome je MDS odgovorio Deklaracijom o jedinstvenosti Međimurske županije i regionalnom razvoju koju je jednoglasno prihvatila Skupština Međimurske županije. Treći se put reagiralo na prijedlog promjena Ustava po kojem bi Hrvatska imala, kao jedina u Europi, dvije ravnopravne razine regionalne samouprave.
Uz dosadašnje županije, bilo bi to i najmanje 5 regija, sa skupštinama i izvršnim tijelima, što nijedna država ne može podnijeti. Srećom, ove promjene zasad su odgođene. I ovi zadnji događaji potvrđuju da je bilo dobro što je 2005. godine osnovan MDS – Deklaraciju sigurno ne bi predložila nijedna nacionalna stranka. Biti ćemo tu jer mi u MDS-u, kao ni sve Međimurke i Međimurci, nemamo rezervne položaje u Zagrebu, već imamo samo svoje veliko Međimurje, rekao je Pavlic.
Dražen Kovač

Izvor: 3063