Politika i gospodarstvo 18.12.2016. 10:47.

HAIX Mala Subotica

Međimurci su kvalitetna radna snaga

Na 12.000 četvornih metara, s kapacitetom proizvodnje od 10.000 pari cipela na dan, HAIX u Maloj Subotici zapošljava 782 djelatnika, što ovu tvrtku, prema broju zaposlenih, čini najvećom u regiji. U proizvodnji obuće trenutno sudjeluju i 34 naučnika, a upravo su obrazovani obućari jedan od razloga zašto je njemačka tvrtka, uz sjedište u Njemačkoj, Međimurje odabrala kao drugo sjedište.

Ovdje smo pronašli školovani kadar jer je u Njemačkoj 80-ih godina zamrla obućarska industrija. Naši zaposlenici posjeduju sva potrebna znanja i vještine, a i vrlo su marljivi, komentirao je prokurist i voditelj tvornice HAIX Obuće u Hrvatskoj Markus Lins. Istaknuo je da proizvode iz Male Subotice plasiraju na svjetska tržišta pa osim profesionalaca kvalitetu obuće prepoznaje i građanstvo.

Tako se obuća proizvedena u Maloj Subotici može naći u više od 75 zemalja svijeta, pa i u Kini. Tvrta je uspostavila dobru suradnju sa strukovnim školama te budući obućari praksu obavljaju u samom pogonu, a po završetku školovanja odmah im se nudi prvo zaposlenje.

U pogonu se radi u dvije smjene, a sve što se proizvede do kraja godine, rasproda se do sredine veljače. Krajem godine, ovogodišnji bi promet tvrtke mogao prijeći i 100,000.000 eura. Inovativnost, funkcionalnost, kvaliteta i dizajn temelj su svakog HAIX-ovog proizvoda. Svake godine na tržište izbacuju najmanje jedan novi proizvod koji zadovoljava najviše standarde kvalitete.