Politika i gospodarstvo 23.12.2015. 14:21. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Međimurje je lokomotiva razvoja Hrvatske

U zgradi „Scheier“ u Čakovcu u srijedu, 23. prosinca, u povodu božićno novogodišnjih blagdana održana je svečana sjednice Skupštine Međimurske županije na kojoj su, kako je to običaj, predsjednik Skupštine Mladen Novak i župan Matija Posavec rezimirali 2015. godinu.

 

-Držim da je naše ukupno dosadašnje djelovanje doprinijelo da naši sugrađani žive barem nešto bolje te da Međimurje u još većoj mjeri daleko izvan svojih granica bude prepoznato kao sredina u koju se isplati ulagati, u kojoj vrijedi živjeti i raditi. Posebno me veseli što su trendovi koji govore o izlasku Hrvatske iz krize pokrenuti upravo u Međimurju koje u gotovo svim gospodarskim granama prednjači i u mnogočem nadilazi nacionalni prosjek. Za sve to, uz odluke županijske i izvršne predstavničke vlasti u velikoj su mjeri zaslužne županijske službe koje ih provode na čemu im zahvaljujem i pozivam ih na još veći angažman. Raduje me što smo i ove godine u skupštinskim klupama zadržali nadstranački duh kad su u pitanju razvojni projekti i perspektiva. Unatoč suprotstavljenim mišljenjima, ali u granicama civilizirane političke borbe, praksa i rezultati potvrđuju da su izabrana rješenja uistinu bila najbolja moguća. Taj je duh prenesen i na županijski proračun za 2016. godinu jer on, baš kao i dosadašnji, predviđa i financijski prati ravnomjerni razvoj svih međimurskih općina i gradova. Zadovoljni smo i što je suradnja s Vladom omogućila ili otvorila put prema rješavanju problema koji su nas dugo opterećivali, poput vojarne ili duga Međimurskim vodama. Očekujemo da će i buduća Vlada zadržati takav odnos prema Međimurju i shvatiti da u lokomotivu razvoja treba kontinuirano ulagati, a to je i dodatan razlog zašto status Međimurja kao samostalne upravne i organizacijske cjeline ne smije doći u pitanje, kazao je Mladen Novak te o 2016. godini dodao: 

 

Nova godina najavit će posljednju trećinu našeg mandata. U nju ulazimo odlučni uhvatiti se u koštac i s otvorenim pitanjima našeg napretka. Prije svega povećanjem primanja međimurskih radnika. Tu će ulaganja u obrazovanje, kroz besplatne udžbenike i prijevoz, izgradnju novih škola i dvorana, stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu, daljnje širenje Međimurskog veleučilišta te studentske stipendije i kredite i dalje ostati naš prioritet u stvaranju dugoročnog temelja razvijanju proizvodnih i uslužnih grana s kvalitetnijim i bolje plaćenim poslovima. Obrazovanje je i ključ uspješne socijalizacije najveće manjinske zajednice u Međimurju, a najbolji model njihovog uključivanja u školstvo osmislit će upravo ljudi koji s njima rade, bez tutorstva i nametanja rješenja sa strane, istaknuo je Novak.

 

Opširnije u tiskanom izdanju Lista Međimurje.