Politika i gospodarstvo 19.09.2017. 07:53. Zadnja izmjena: 20.09.2017. 09:26.

Prigodne svečanosti

Međimurje obilježava 40 godina djelatnosti koja se bavi oblikovanjem prostora u kojem živimo

U organizaciji Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije ovih se dana obilježava 40 godina prostornog planiranja u Međimurju, uz prigodne svečanosti, boravak ravnatelja i djelatnika županijskih zavoda iz cijele zemlje u Međimurju, te promociju publikacije „Transformacija prostora Međimurske županije kao rezultat prostornog planiranja i uređenja“. Međimurje tako obilježava vrijedan jubilej djelatnosti koja se bavi oblikovanjem prostora u kojem živimo, a kako je pritom naglasila ispred organizatora ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije Mirjana Pintar, ovako dugom tradicijom bavljenja prostornim planiranjem ne mogu se pohvaliti mnogo veće sredine u Republici Hrvatskoj.

„Sjever ima jednu dobru okolnost, da se kvalitetno prostorno planira, da ima sređene prostorne evidencije i da sustav dobro funkcionira. Prednost sjevera koju sam primijetila vozeći se Međimurjem je da su sela naseljena, te vidimo da još uvijek postoji želja za ostankom i stvaranjem budućnosti u Hrvatskoj“, naglasila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković. „Rezultati djelatnosti prostornog planiranja se ne mogu sagledati u kratkom vremenskom tijeku, no nakon 40 godina možemo reći da je prostor Međimurja uređeni prostor i da bilo koji turist i posjetitelj koji dođe u našu sredinu uvijek prepoznaje našu kvalitetu i uređenost“, dodala je Pintar.

„Međimurje je najgušće naseljeni prostor u RH i jedna od najmanjih županija, i upravo je stoga bitno jedno strateško planiranje. Ono što je naša obaveza i zadatak, ali i želja, da upravo prirodni resursi koje imamo na području Međimurja budu glavni pokretači razvoja. I zato je naš Zavod za prostorno planiranje izuzetno bitna karika u tom lancu, ne samo kroz povezivanje regionalne i državne razine, nego i kroz osmišljavanje strategije razvoja Međimurja kroz definiranje prostornih planova“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i dodao kako je intencija županiju okrenuti prema gospodarstvu i turizmu, turizam kroz izgradnju kampova i revitalizaciju rijeka Mure i Drave, poput Marine kod Preloga, a gospodarstvo u okviru Nature 2000, zaštićenom području kojem pripada gotovo trećina Međimurja.

Svečanost u  kongresnoj dvorani Termi LifeClass Sveti Martin zaokružena je predavanjima Mirjane Pintar na temu Prostorno planiranje u Međimurskoj županiji, te Jadranke Grgan Makovec, na temu Transformacije prostora Međimurske županije. Svi sudionici nakon istog krenuli su na terenski dio obilježavanja, u općine Štrigova i Sveti Martin na Muri, kako bi se i osobno uvjerili u razvoje međimurskih općina.