Politika i gospodarstvo 02.12.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 26.02.2016. 09:06.

Međimurje posjetilo izaslanstvo mađarske županije Somogy

Međimursku županiju u srijedu su posjetile delegacije mađarske županije Somogy i tamošnjeg grada Kaposvara - župan Jako Gergely, voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Regionalne agencije Južnog zadunavlja Zoltan Pamer te dogradonačelnik Kapošvara Zsombor Borhi, dok je delegaciju predvodila konzulica 1. razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu Dinka Franulić. Sa županom Matijom Posavcem te čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem u zgradi Tehnološko inovacijskog centra razgovarali su o unapređenju međusobnih odnosa. 

"Ovo je novi početak u razvoju ukupnih hrvatsko mađarskih odnosa jer se u pravilu ti odnosi i razvijaju kroz regije. Već dugo dobro surađujemo sa županijom Zala, otkad imamo generalnu konzulicu u Pečuhu Vesnu Halugu i s tom sredinom, a sada se povezujemo i sa županijom Somogy."

Višemilijunski projekti 

"Naime, samo u razdoblju od 2007. do 2013. godine s Mađarskom je Hrvatska realizirala 169 prekograničnih projekata za koje je od Europske unije „povučeno“ 50,000.000 eura. Od toga je Međimurska županija bila vodeća ili partner u 50 projekata vrijednih 5,000.000 eura. Pred nama su novi fondovi zato pokrećemo i suradnju između razvojnih agencija dviju sredina. Drugi oblik je daljnja suradnja kroz Hrvatsku manjinsku samoupravu, odnosno Mješoviti odbor za suradnju s pomurskim Hrvatima, a početkom iduće godine planiramo i organizirati gospodarski forum da se međusobno upoznaju i gospodarstvenici jer i u tom segmentu ima mnogo prostora za suradnju", kazao je župan Posavec.

Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje.

Izvor: 3162