Politika i gospodarstvo 18.11.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 02.03.2016. 10:33.

Međimurju dodijeljena tri međunarodna priznanja u turizmu

U Solinu su se, pod pokroviteljstvom Svjetske turističke federacije i Europske asocijacije turističkih novinara, na 21. smotri turizma, filma i krajobraza INTERSTAS okupili predstavnici hrvatske turističke gospodarske scene, a među njima je upravo Međimurje došlo u prvi plan.

Nastojanja ovdašnjih protagonista turističke djelatnosti - iz svih segmenata koji uključuju turističku ponudu, prepoznati su u nacionalnim i međunarodnim razmjerima, a kako je u Solinu održan i 17. ITF CRO - Međunarodni festival turističkog filma te 13. KEA/EFE CRO - predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za međunarodnu nagradu „Zlatni cvijet Europe“, Međimurska županija i njezini ljudi preuzeli su neke od nagrada.

Prema ocjeni stručnog međunarodnog ocjenjivačkog suda Zlatni Interstas 2015. dodijeljen je Turističkoj zajednici Međimurske županije za izniman doprinos unapređenju razvoja turizma, a time i značajan doprinos razvoju kontinentalnog turizma Hrvatska 365. Nagradu su primili predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, župan Matija Posavec i zamjenica predsjednika te zamjenica župana Sandra Herman

- Mi se nagradi ne čudimo, jer znamo koliko se ulaže i koliko se puno radi u postavljanju novih standarda u razvoju turizma naše županije. Brojke pokazuju rast, a Europska komisija je ove godine dodijelila gornjem Međimurju titulu Europske destinacije izvrsnosti. Također, turistički novinari i svjetska turistička federacija kroz ove nagrade vrednuju turističke rezultate na kontinentu Hrvatske. No, uvjeren sam to je tek početak, bit ćemo još bolji i kvalitetniji - rekao je Matija Posavec. 

Europska federacija turističkih novinara dodijelila je nagradu direktoru Ureda TZMŽ Rudiju Gruli za izniman doprinos razvoju turizma kontinentalne Hrvatske.

- I meni osobno, i smjeru kojim ide međimurski turizam, ovo je veliko priznanje - rekao je Grula koji je najbolji među 44 predložena kandidata. 

Nagradu „Zlatni cvijet Europe“ od 7 predloženih gradova i općina, kandidaturu je zaslužilo njih petero, no samo dva su nominirana. Uz grad Poreč to je i Općina Sveti Martin na Muri. Certifikat nominacije osobno je preuzeo načelnik Općine Sveti Martin na Muri Franjo Makovec koji je u Solinu bio u pratnji zamjenice Petre Novinšćak, predsjednika Općinskoga vijeća Dražena Crnčeca te predstavnice Turističke zajednice Svetog Martina na Muri Ivane Živčec.

- Mi smo u međuvremenu napredovali jioš više i nisam neskroman ako kažem da smo ovu europsku turističku nagradu i očekivali - rekao je Makovec. (al)

Izvor: 3160