Politika i gospodarstvo 10.02.2018. 09:17. Zadnja izmjena: 10.02.2018. 09:19.

Pannon EGTC

Međimurska delegacija u Osijeku na konferenciji o mađarsko – hrvatskoj suradnji

Dvodnevna međunarodna konferencija „Mogućnosti suradnje u mađarsko-hrvatskom regionalnom razvoju“ koju organizira Europska grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC, održana je početkom veljače u Osijeku. Konferenciji su kao predstavnici Međimurske županije prisustvovali zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga te načelnik Općine Goričan Mario Moharić, kao i predstavnici Grada Preloga.

Kako je naglasak stavljen na gospodarsku suradnju i zajedničko promišljanje razvoja regija uz praćenje pozitivnih primjera, na okruglom stolu koji je održan prvi dan konferencije, sudjelovala je zamjenica međimurskog župana i pritom istaknula ključ razvoja međimurskog turizma, koji itekako prednjači u svom razvoju na hrvatskom kontinentu. Međimurska županija je ona koja prema glavi stanovnika privlači najviše EU sredstava u Hrvatskoj te da će i dalje prijavljivati projekte s naglaskom na razvoj cikloturizma i enogastronomije te obogaćivanjem turističke ponude biti perjanica kontinentalnog turizma.

Predstavljene su na konferenciji i mogućnosti Panonskog EGTC-a za buduću suradnju s posebnim naglaskom na prekogranični promet, kontinentalni turizam te mogućnosti gospodarske, kulturne i turističke suradnje. O takvim temama, poglavito prometnoj povezanosti i mogućnostima razvoja Dravskog bazena govorio je načelnik Donje Dubrave u okviru okruglog stola, uz kratko izlaganje i prezentiranje budućih projekata. „Radimo na novom idejnom projektu uređenja zone turizma, sporta, rekreacije i javnog zelenila „Rijeka Drava - Donja Dubrava“, a s ciljem stvaranja uvjeta za uređenje eko-turističke zone na poluotoku između rijeke Drave i kanala HE. Cilj projekta je zaštita, obnova i reafirmacija vrijednosti tradicijske prirodne i kulturne baštine uključivanjem u turističku ponudu. Turistička zona obuhvaćala bi kupalište sa šljunčanom plažom, robinzonski smještaj, riječnu lučicu za čamce, mjesto za ploveći riječni mlin i lokaciju za drveni vidikovac“, između ostalog je rekao Varga i naglasio da se vrijednost projekta procjenjuje na oko 15 milijuna kuna te će uvelike pridonijeti rastućem turizmu donjeg Međimurja.