Politika i gospodarstvo 15.05.2019. 14:17. Zadnja izmjena: 15.05.2019. 14:18.

Osmišljavanje energetske strategije

Međimurska energetska agencija MENEA i Grad Prelog dio projekta ENES-CE

Na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe, među 44 odobrenih nalazi se i projekt „ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji s građanima“. Međimurska energetska agencija d.o.o. MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe, dok je vodeći partner Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije.

U Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA, direktor MENEA-e Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek potpisali su partnerski sporazum te uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca predstavili projekt.

Cilj projekta je uključivanje građana u procese energetskog planiranja. Ono se provodi kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje 'bottom-up' metodom pružaju podršku jedinicama lokalne samouprave u pripremi i provedbi energetskih projekata. „Angažirat ćemo vanjske stručnjake koji će organizirati niz radionica namijenjenih svim dionicima iz javnog i privatnog sektora, temeljem čega će biti izrađen Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena za grad Prelog. - Ukupni budžet projekta iznosi 1.847.374,50 eura, od čega 172.720,00 eura otpada na MENEA-u, a 145.375,00 eura na Grad Prelog. 85% od navedenog iznosa sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodatno sufinanciranje tražili smo iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji će nas pratiti sa 60% sufinanciranja vlastitog sudjelovanja, odnosno 9% ukupnog budžeta partnera, pojasnio je Višnjić omjere sufinanciranja.

Iskustva u provedbi EU projekata imaju u Gradu Prelogu, a ovdje se radi o jednom koji je iznimno značajan, potvrdio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. „Energetika je bitna za cijelu Republiku Hrvatsku i moramo težiti tome da se približimo standardu zemalja Europe. Između ostalog, ovaj projekt nam omogućuje da informiramo građane i pripremimo ih da se što kvalitetnije prijave na natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća, poručio je Kolarek.

Provođenje projekta započelo je 1. travnja 2019., a trajat će do kraja ožujka 2022. godine.