Politika i gospodarstvo 03.08.2016. 11:31. Zadnja izmjena: 03.08.2016. 11:32.

Međimurski demokratski savez

Međimurska putovnica predstavljena i u Prelogu

MDS je nastavio akcijama predstavljanja Međimurske putovnice, simboličnog prikaza Izbornog programa stranke. Nakon početne akcije na čakovečkom sajmištu, druga je održana u subotu, 30. srpnja, u Prelogu, na tržnici. Mnogi su posjetitelji uzeli svoju putovnicu, a među pitanjima koja su postavljali jedno od najčešćih je bilo ono o malim plaćama u Međimurju, posebno u tekstilnoj i obućarskoj grani koja u ovom dijelu Međimurja zapošljava mnogo ljudi.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic odgovorio je da je povećanje plaća radnicima s najnižim primanjima, a to su u većini žene, jedan od najvažnijih ciljeva MDS-a. To nije samo socijalno - gospodarsko, već i političko pitanje, jer cilj politike mora biti i smanjenje jaza između najnižih i najviših plaća i iskorjenjivanje siromaštva među radnicima, rekao je.

MDS kao prvi korak k tome predlaže hitnu promjenu Zakona o minimalnoj plaći, kojom bi se ona povećala na 50 posto prosječne, odnosno 3.100 kuna neto, rekao je. Drugi korak trebao bi biti promjena statusa tekstilne i obućarske industrije u Industrijskoj strategiji RH.

U njoj je ona sada marginalizirana, čime su joj smanjene mogućnosti dobivanja potpora. Država svojim politikama i strategijama mora pomoći opstanku i razvoju svih industrija u Hrvatskoj, a ne samo nekih, što otvara pitanje i regionalne ravnopravnosti u Hrvatskoj, dodao je Pavlic.

Predstavljanje Međimurske putovnice nastavit će se ove subote, 6. kolovoza, akcijom u Kotoribi, od 8 do 11 sati, također na tržnici. Tu će svi zainteresirani uz putovnicu dobiti i tradicionalni međimurski ukras, cvijet od papira koje izrađuje Terezija Pavlic iz Svete Marije.