Politika i gospodarstvo 07.03.2016. 11:34. Zadnja izmjena: 07.03.2016. 13:29.

Europski fond za regionalni razvoj

Međimurska županija Međimurskom veleučilištu u Čakovcu darovala zgradu

Međimurski župan Matija Posavec i dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr.sc. Nevenka Breslauer potpisali su ugovor kojim Županija bez naknade i na neodređeno vrijeme spomenutoj visokoškolskoj ustanovi ustupa zgradu površine 710 kvadratnih metara smještenu uz objekt samog Veleučilišta.

U prizemlju zgrade namjerava se urediti kuhinja, restoran s 80 mjesta i studentski kafić te knjižnica s pratećim i pomoćnim sadržajima, 2 veće i 1 manja predavaonica te 2 kabineta za profesore. Kat bi se namijenio smještaju studenata i gostujućih profesora u 14 jednokrevetnih, 6 dvokrevetnih i 2 sobe za smještaj osoba s invaliditetom te 2 apartmana za gostujuće profesore kao i dnevni boravak.

"Nedostatak smještajnih kapaciteta najveći je problem studentima iz inozemstva, posebice onima koji su zainteresirani da na MEV-u studiraju kroz različite programe razmjene studenata, a isti se problem javlja i u realizaciji projekata koji uključuju razmjenu ili gostovanje profesora, kazala je, izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ugovora dekanica dodajući da će se realizacijom investicije  omogućiti upis većeg broja studenata, unaprijediti studentski standard, olakšati studiranje studentima s invaliditetom i stvoriti dobri uvjeti za sudjelovanje u međunarodnim projektima."

Ugovor su potpisali dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer i župan Međimurske županije Matija Posavec

"To je samo nastavak dosadašnje politike u kojoj su nam mladi i obrazovanje prioritet. Želimo olakšati studentima rad i učenje, a roditeljima kućni budžet i upravo je ovo način na koji to postižemo. Svako ulaganje u obrazovanje ne gledamo kao trošak, već investiciju“, naglasio je župan Posavec ukazavši i na to da će se realizacijom projekta otvoriti i nova radna mjesta. - Aktivno se bavimo spajanjem gospodarstva i obrazovanja, točnije njihovim usklađivanjem sukladno potrebama na tržištu", poručio je.

Veleučilište za projekt rekonstrukcije i prenamjene objekta već ima pripremljenu dokumentaciju, uključujući i studiju izvodljivosti, kojom će se javiti  na natječaj za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost se procjenjuje na više od 6,500.000 kuna. Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu trenutno studira oko 1.100 studenata.