Politika i gospodarstvo 12.10.2018. 12:11. Zadnja izmjena: 12.10.2018. 12:14.

Četverodnevna manifestacija

Međimurska županija na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu

Europski tjedan regija i gradova je četverodnevna manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje se razmjenjuju primjeri dobre prakse, iskustva i znanja u području regionalnog razvoja.

Međimurska županija kao članica Saveza Alpe Jadran, Europske grupacije za teritorijalnu suradnju, te dio mreže EDIC-a (European Direct Information Center), uz ostale regije iz svih zemalja Europske unije, dobiva mogućnost predstavljanja i aktivnog sudjelovanja u svim događanjima tijekom Europskog tjedna regija i gradova, a čije troškove pokriva Europska komisija. Tako su Maša Tomašić, Petra Pavičić, Kristina Pevec, Karolina Kokot i Jurka Topol iz Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e sudjelovale na različitim radionicama i događanjima vezanima uz regionalnu politiku, poduzetništvo i daljnje planove za kohezijsku politiku, dok je voditeljica EDIC centra za Međimursku županiju Marija Stanković sudjelovala na godišnjem zasjedanju voditelja i trening seminaru EDIC centara iz zemalja Europske unije.

U srijedu, 10. listopada, posljednjeg dana trajanja Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu su boravili i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga. Na predstavljanju regija, sudjelovali su u prezentaciji novog programa prekogranične suradnje „Interreg“ te dogovorili nova partnerstva s mađarskim i slovenskim regijama s obzirom da je Međimurje jedina hrvatska regija koja graniči s obje zemlje pa je mogućnost prijave programa na oba natječaja za prekograničnu suradnju. Također, održan je radni sastanak s predstavnicima „The Financial Mechanism Committee (FMC)“ koju čine predstavnici Islanda, Lihtenštajna i Norveške, obzirom da je početkom lipnja ove godine potpisan novi memorandum s Hrvatskom za mogućnosti apliciranja na „EEA“ i „Norway Grants“ 2014.-2021., a za koji je zainteresirana Međimurske županija, osobito u segmentu obrazovanja i zdravstva.