Politika i gospodarstvo 11.01.2017. 10:50. Zadnja izmjena: 11.01.2017. 11:15.

Fondovi EU

Međimurska županija u pripravnosti ima projekte ukupne vrijednosti preko 2 milijarde kuna

Međimurska županija za novu 2017. godinu ima spremnih niz projekata čijim provođenjem želimo povući sredstva iz fondova Europske unije, koji će nas i dalje pozicionirati kao županiju koja po glavi stanovnika povlači najviše europskih sredstava, u uvodu u konferenciju za medije rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši kako je u suradnji s općinama i gradovima, te potpornim institucijama spremno projekata u vrijednosti od više od 2 milijarde kuna.

Moja poruka Vladi RH je da naše općine, gradovi i županija, naši poljoprivrednici i poduzetnici imaju ideje, imaju projekte, a uloga lokane samouprave je tu ključna, te im na svaki mogućni način pomažemo u pisanju projekata. Ključno je da Vlada pojednostavi sam proces prijave i kandidiranje projekata te da raspiše natječaje. Ne možemo više čekati, ako želimo rast BDP –a, ako želimo smanjivati nezaposlenost i ako želimo društveni optimizam, tada to mora biti puno brže i efikasnije, jasan je Posavec, te naglašava da kada govorimo o planovima, inicijativama, razvoju i idejama, iste provode zajedno sa stručnim službama i Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om, Tehnološko - inovacijskim centrom TIC-om i MENEA-om - Međimurskom energetskom agencijom.

Iza nas je prijavljen velik broj projekata teških oko 10 milijuna eura koji samo čekaju na odobrenje, pa u narednim mjesecima očekujemo i prva potpisivanja i početak provođenja ideja u djelo. Neki projekti financirani su iz operativnog programa Hrvatske, dio iz transnacionalnih i isto tako novost je da će poduzetnicima biti omogućeno iz prekograničnih programa dobiti potrebna sredstva sufinancirana 75 % za njihove projekte suradnje s mađarskim partnerima, objasnila je direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović.

Krenuo je projekt DIGITRANS–digitalna transformacija Dunavske regije, financiran u okviru prvog poziva transnacionalnog programa suradnje DENJUP, u kojem sudjeluje 15 partnera iz 6 europskih država iz Dunavske regije. Jedan od partnera smo mi, dok drugi partner iz Hrvatske je Fakultet organizacije i informatike Varaždin, a vrijednost projekta je 2 milijuna eura. Time ćemo razviti i implementirati model primjene digitalnih tehnologija u malim i srednjim poduzećima kako bi one iskoristile sve potencijale koje te tehnologije nude, objasnio je direktor TIC-a Ivan Plačko. Pritom je naglasio kako je centar zajedno sa Županijom prijavio projekt proširenja Tehnološkog inkubatora u Centru znanja.

Kako je Centar pun, u njemu djeluje 26 poduzeća sa 70 zaposlenih, a postoji interes za nove prostore, idemo u proširenje kroz cijelu novu zgradu i potkrovlje u jednoj postojećoj, rekao je, te objasnio kako je glavni cilj proširenje poduzetničko poslovne infrastrukture i kako će se u proširenje uložiti 12 milijuna kuna.

Najvažniji međimurski kulturni projekt je revitalizacija Staroga grada, obnova bastiona vrijednog 45 milijuna kuna koja čeka odobrenje u resornom ministarstvu, a u ovoj godini u realizaciju će krenuti i turistički projekt, obnova tzv. stražarnice na prostoru bivše vojarne. Čeka se potpis ugovora vrijednog 7,6 milijuna kuna za primarnu zdravstvenu zaštitu, o čemu će župan 16. siječnja odraditi sastanak s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem na kojem će se definirati i projekt rekonstrukcije i opremanja kirurgije te dnevne bolnice.

Što se tiče zdravstva, važno je i to da interventna kirurgija radi te da je već obavljeno 24 operacija na uređaju, pa je ta investicija u punom zamahu, dodao je međimurski župan. Kada je obrazovanje u pitanju, od ove godine Međimurska županija radi još jedan korak naprijed i pokreće projekt razvoja sustava podrške darovitim učenicima vrijedan milijun kuna, naziva 1, 2, 3 - palim lampicu, uz pomoć sredstava Europske unije.

Pripremamo i kulturne te turističke projekte, kao onaj obnove stare kuće u Frkanovcu gdje će se pripremiti muzej i Centar za posjetitelje, u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije. Kroz razvoj cikolturizma to će svakako biti jedna točka gdje se može zaustaviti i predstaviti naša ponuda. Ujedno je u pripremi i Muzej u Križovcu, u Centru za posjetitelje. Biti će to muzej prirodne baštine kakvog nema od Zagreba do Budimpešte, vrijedan 7 milijuna kuna koji objavljujemo na natječaj koji je otvoren do 5. ožujka, dodao je Posavec.

Za prijavu je spreman i projekt Metalska jezgra vrijedan 30 milijuna kuna koji će doprinijeti daljnjoj revitalizaciji prostora bivše vojarne, a u suradnji s HAMAG BICRO-om radi se na projektu razvoja mreže poduzetničkih institucija. MENEA je kao agencija zaslužna i za projekte energetske učinkovitosti, obnovu višestambenih zgrada na području Čakovca i energetsku obnovu škola.

Tu je i vrlo važan projekt razvoja širokopojasnog interneta, krenuli su Goričan i Šenkovec, a sada idemo i u ostale općine, njih 12 za početak, uz usporedno uvođenje LED rasvjete na području grada Čakovca. Sve to je u ingerenciji Međimurske energetske agencije, objasnio je župan i dodao kako je to tek mali dio projekata, te ih je mnogo na čekanju.