Politika i gospodarstvo 16.10.2018. 12:07. Zadnja izmjena: 16.10.2018. 12:07.

Zagreb

Međimurski gospodarski forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje

U ponedjeljak, 15. listopada u Zagrebu održan je Međimurski gospodarski forum koji je okupio 150 Međimuraca iz svijeta gospodarstva. Novo vodstvo Zavičajnog društva Međimurje koje djeluje na području Zagreba, ponovno je pokrenulo tradiciju gospodarskog foruma s ciljem povezivanja vrijednih međimurskih ljudi u gospodarstvu.

Predsjednik Društva Damir Smrtić kazao je kako se ideja za održavanje foruma rodila nakon što je Financial Times Međimurje uvrstio na sedmo mjesto liste TOP 10 malih europskih regija istaknutih po strategiji privlačenja stranih investicija. "Međimurska županija danas je poznata kao pravi gospodarski i poduzetnički raj Hrvatske, a naše najsjevernije županije između Mure i Drave, ne bi bilo da nije bilo Međimuraca u Zagrebu.", dodao je Smrtić.

U okviru gospodarskog foruma održana su predavanja o razvojnim projektima i poticajima za gospodarstvenike, a predstavili su se i uspješni Međimurci kao primjer pokretača promjena. Tako su svoje aktivnosti predstavili direktor VDM grupe Neven Mikec, direktor Urban Mobility Matija Krznar, Martina Pintarić iz 404 agency, direktor Tehnixa Đuro Horvat, poznati međimurski chef Marko Palfi, direktor Mikroblinka Damir Sabol, Damir Šafarić iz Media-softa, Zoran Andročec iz udruženja INGRA-DET uz mnoge druge uspješne Međimurce. Održana je i panel diskusija, a cjelokupna tema oko koje je građen forum bila je "Smart City -Smart Region".

Župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio je posebnosti i strategiju razvoja naše županije te prikazao brojne uspješne investicije i projekte koji su provedeni ili su u tijeku, a zbog kojih je Međimurje danas prema podacima HGK-a najrazvijenija županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba.

Ministar Darko Horvat istaknuo je da će 2019. biti godina digitalne transformacije Hrvatske. Kazao je kako će se: "Kroz zakonodavni okvir stvoriti preduvjeti za kreiranje digitalnih proizvoda i usluga, potrebnih da se poduzetnicima poslovanje učini jednostavnijim, bržim i praktičnijim. Međimurci su pokretači pozitivnih promjena u društvu u svim područjima, što dokazuje broj uspješnih poduzetnika."

Na gospodarskom forumu sudjelovali su i saborska zastupnica Sunčana Glavak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, predsjednik HGK – Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, direktor TICM-a Ivan Plačko, Ana Kralj iz REDEA-e te mnogi predstavnici političkog i gospodarskog života Međimurja i Hrvatske.