Politika i gospodarstvo 26.11.2016. 08:27. Zadnja izmjena: 26.11.2016. 08:44.

Obrazovanje i razmjena iskustava

Međimurski poduzetnici s velikim interesom prisustvovali Poslovnom uzletu u Prelogu

Mnogobrojni poduzetnici i obrtnici okupili su se u Hotelu Panorama u Prelogu na još jednom Poslovnom uzletu, manifestaciji koja im putem besplatnih edukacija, diskusija, panela i predavanja omogućava stjecanje dodatnog znanja i vještina kako bi postali još uspješniji u svom poslovanju.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su pomoćnica ministrice gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Ana Mandac, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Milan Rezo, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik HAMAG - BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Županijske gospodarske komore Čakovec Mladen Križaić, glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović te brojni poduzetnici s područja Međimurske županije, Grada Preloga, predstavnici javnih institucija i banaka.

Poduzetnici čine kapilarni sustav gospodarstva i društva u cjelini

Ovaj projekt nastao je s ciljem povezivanja i daljnjeg educiranja poduzetnika u nastojanju da podignu svoj nivo kompetencija do razine kojom će moći postići veću konkurentnost na tržištu. Smatramo da upravo poduzetnici čine kapilarni sustav ne samo gospodarstva nego i našeg društva u cjelini, što dokazuje i podatak da malo poduzetništvo čini 99 posto svih poslovnih subjekata u državi, zapošljava 65 posto svih zaposlenih građana države i sudjeluje s 50 posto u kretanju hrvatskog BDP-a, istaknuo je na samom početku Šimatović, objašnjavajući važnost održavanja manifestacija poput ove.

29. u nizu manifestacija ovogodišnjeg ciklusa Poslovnog uzleta tako je donijela panel diskusiju o novoj poreznoj reformi, prezentaciju Razvojne strategije poduzetničkog okruženja Grada Preloga do 2020. godine, edukaciju o tome kako nove tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove, a predstavljene su i mogućnosti financiranja i kreditiranja za poduzetnike putem HAMAG - BICRO-a, te informacije o aktualnim natječajima iz EU fondova.

Konačni cilj razvojne politike mora biti viši standard kroz veću plaću

Naši poduzetnici prepoznati su ne samo u Hrvatskoj, već i puno šire, a sve što traže je šansa da budu još bolji, kvalitetniji i produktivniji. To podrazumijeva jednake uvjete na domaćem tržištu, ali i pomoć države u brzom i efikasnom privlačenju sredstava iz EU fondova, rekao je župan Posavec napominjući kako to dovodi do većih ulaganja poduzetnika, stvaranja konkurentnije radne snage i zapošljavanja ljudi, te posljedično do većeg prosjeka plaće.

Gradonačelnik Kolarek iskoristio je priliku kako bi predstavio rezultate gospodarstva Preloga u 2016. godini i najavio buduće projekte, od kojih su neki već započeli.

Brend Preloga kao grada pozitivnog poduzetničkog okruženja i kvalitetne infrastrukture stvaran je dugi niz godina, pa zato danas investitori s razlogom dolaze u ovaj kraj. Imamo uređeni pristup svakom poduzetniku, brzo i efikasno rješavamo njihovu problematiku, stoga ne čudi što je ovdje uložen kapital iz 8 zemalja svijeta, naglasio je Kolarek, te izrazio skepsu prema novoj poreznoj reformi jer smatra da ona ne smije uzimati novac jedinicama lokalne samouprave, već joj pružiti svu moguću potporu.

Istaknuo je kako su temelji budućeg razvoja Preloga postavljeni poslovanjem firmi poput Hilding Anders, LPT, Šestan Busch i mnogih drugih, a da se među najvažnijim projektima svakako ističe izgradnja geotermalne energane u Draškovcu, koja će poslužiti i kao lječilišno - turistički kompleks, a nalazi se i među 10 investicija od strateškog interesa Republike Hrvatske.

Ana Mandac: Država si ne smije dozvoliti da sve ide tako sporo

Pohvale na račun kvalitete rada našoj županiji uputila je pomoćnica ministrice, koja je istaknula kako krilatica Poslovnog dnevnika Omogućimo dobrima da postanu najbolji najvjernije prikazuje stanje u Međimurju i Prelogu.