Politika i gospodarstvo 25.11.2019. 09:38. Zadnja izmjena: 25.11.2019. 09:39.

Nedelišće

Pčelari su dobili "na pismeno" da imaju vrhunski med

U subotu i u nedjelju, 23. i 24. studenog, održana je po 13. put jesenska sajamska priredba Međimurskog sajma poduzetništva "MESAP JESEN 2019" u Nedelišću, kao slatka kulminacija niza ovogodišnjih sajmova održavanih u mjesečnom ritmu, na kojima su se predstavljali brojni gospodarstvenici, obiteljska gospodarstva i udruge.

Naime, na prošlotjednoj "smotri" poljoprivrede, ekologije i zdrave prehrane te obnovljivih izvora energije važnu su ulogu imali međimurski pčelari.

Udruga pčelara Međimurske županije "Agacija" bila je suorganizator slatkog, pčelarsko-mednog dijela sajma, na kojem su se pčelari pohvalili s rezultatima s 13. međimurskog ocjenjivanja meda. Od 62 uzorka meda 19 je ocijenjeno "zlatnim", 25 uzoraka ima "srebro", a 17 je ocijenjeno kao "brončani" med, dok je za jedan med dodijeljena samo potvrda kvalitete.

Svim pčelarima koji su dali svoj med na ocjenjivanje priznanja su uručili župan Matija Posavec, njegov zamjenik Josip Grivec, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i direktor MESAP-a Vitomir Kirić.

Budući da je sezona poljoprivrednih sajmova završena, jer preostje samo još priredba "MESAP ADVENT 2019" pretežito s ponudom božićnih poklona, nakita i suvenira, Vitomir Kirić zahvalio je poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvima, malim poduzetnicima i obrtnicma na sudjelovanju na sajamskim priredbama kroz godinu i istaknuo:

- Kada smo se upustili u organizaciju sajamskih priredbi na kojima se promovira obiteljska poljoprivreda, ekologija i načela zdrave prehrane te obnovljivi izvori energije, nismo se ni nadati mogli da ćemo doći do brojke od stotinu izlagača. Zahvaljujem zato svima koji su svojim proizvodima, svojom ponudom zdrave hrane i prerađevina promovirali održivo gospodarenje i pokazali i dokazali da zapravo budućnost leži u ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji hrane. A to se može postći samo uz čuvanje dragocjenih iskustava naših poljoprivrednika, naše baštine i genetske raznolikosti plodova zemlje. Vjerujem da je MESAP sa svojim manifestacijama dao svoj puni dprinos razvijanju svijesti o vrijednostima održivog gospodarenja, očuvanju bioraznolikosti, naše tradicije, time i očuvanju ruralnog prostora i jačanju lokalne ekonomije...

Kao i kroz cijelu godinu sajamska je dvorana i za manifestacije "MESAP JESEN 2019" bila zakrčena posjetiteljima, a atmosferu su svojim nastupima ukrasili Pjevački zbor "Josip Vrhovski" i kulturno umjetnička društva iz Male Subotice i Šandorovca.